Miroslav Patrik z ekologického spolku Děti Země: Ropáky jsme zpočátku brali jako recesi

17. duben 2023

Zdeněk Truhlář se ptá jednoho ze zakladatelů ankety Ropák roku na reakce oceněných, jak se anketa vyvíjela v čase, ale také na samotný smysl této v jádru negativní ceny. Poslechněte si rozhovor s Miroslavem Patrikem z organizace Děti Země.

Od předání první ekologické anticeny Ropák roku uplynulo 30 let. Prvním Ropákem byl vyhlášen ředitel podniku Vodohospodářská výstavba Július Binder. Jediným, kdo doposud získal cenu dvakrát, je ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Ze začátku to opravdu byla recese, protože ty formulace jsou dělány ve stylu filmu Ropáci (1988, režie Jan Svěrák), kdy jsme propagovali největšího ničitele životního prostředí. Brali jsme to takovou zábavnější, odlehčenou formou někdy do roku 1996 nebo 1997, než jsme potom zpřísnili podmínky a brali to vážněji,“ říká Miroslav Patrik.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související