Ministerstvo dopravy dnes převzalo petici za stavbu silnice R 43

12. srpen 2011

Minimálně devět tisíc dvě stě lidí chce urychlit stavbu silnice R43. Přesně tolik podpisů se sešlo pod peticí, která vybudování této komunikace z Brna na sever požaduje. Organizátoři dnes předali petiční archy ministerstvu dopravy.

Rychlostní silnice má vést z Brna až k Moravské Třebové a má nahradit současnou silnici první třídy, po které denně projedou tisíce aut. Petici vyvolalo nedávné oznámení ministerstva dopravy, že se stavbou R43 počítá nejdřív za 14 let. "Apeluje na to, že R 43 je v severní části Jihomoravského kraje páteřní komunikací. Je nezbytná pro jeho rozvoj," říká starosta Boskovic a zároveň předseda svazek obcí pro výstava R43, který petice organizoval.

Ministerstvo dopravy uvádí, že má odklad výstavby R 43 na rok 2024 více důvodů. Jedním z nich je finanční náročnost investice. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše má však i nevyřešené technické problémy: "Není například ještě rozhodnuto o vlivu na životní prostředí. Je také nutno dále diskutovat o její trase. Teprve potom bude možné žádat o územní rozhodnutí a stavební povolení."

Petiční archy se podepisovaly ve městech a obcích od Kuřimi u Brna až po Moravskou Třebovou v Pardubickém kraji. Organizátoři očekávali, že se připojí více lidí. "Já jsem doufal, že překročíme hranici deseti tisíc. My jsme se k ní přiblížili, ale nepřekročili jsme ji," posteskl si boskovický starosta Jaroslav Dohnálek, který spolu se svým kolegou z Moravské Třebové petici ministerstvu dopravy předal.

autor: Michal Záboj
Spustit audio