Michael Doubek: Mendelovy zákony dnes hrají v medicíně velkou roli

8. březen 2022

Profesor Michael Doubek pracuje v Ústavu lékařské genetiky a genomiky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Co všcehno vědci zjistili z Mendelova DNA?

V loňském roce Masarykova univerzita organizovala ve spolupráci s Brnem a augustiniánským řádem exhumaci Mendelova těla. „Ostatky byly ztotožněny s nálezem v jeho oblíbené knize o astrologii, kde byl nalezen jeho vlas. Máme předběžné výsledky a hledáme, zda Mendel nebyl například přenašečem genu pro nějaké onemocnění, které je dědičné podle jeho zákonů. O bádání vyjde letos velká monografie.“

„Je například poměrně dobře zmapovaný konec Mendelova života, kdy trpěl onemocněním ledvin. Měl velké otoky i známky srdečního selhání. Zachovalo se i to, co mu bylo předepisováno za léky. Víme také, že celý život trpěl velkými výkyvy nálad, psychickými potížemi,“ prozradil v rozhovoru Michael Doubek.

Vědecký zájem převážil nad duchovním

 „Mendel si výslovně přál, aby byl po smrti pitván. Pitva byla provedena v tehdejší nemocnici u svaté Anny, zachovaly se záznamy – i když ne nijak rozsáhlé,“ říká profesor Doubek.

„Mendelovy zákony, které on jako první popsal, dnes hrají roli a jsou významné v celé medicíně. Genetika je součástí všech medicínských oborů. Naprostá většina nemocí (i takových, do kterých bychom to na první pohled neřekli) má nějaký genetický základ.“

Co všechno se dá z DNA zesnulých osobností moderními metodami zjistit? Kdyby byl k dispozici přímý potomek v rodové linii, měl by výsledek zkoumání významnější výpovědní hodnotu? Co je to rekreační genetika? To vše prozradíme v Apetýtu!

Spustit audio

Související