Mažoretkový sport kloubí balet, gymnastiku, akrobacii i scénický tanec, vysvětluje trenérka Barbora Homolová

13. listopad 2023

Hostem pořadu Apetýt byly mistryně světa v soutěžní disciplíně s hůlkou mažoretka Ella Mendelová a její trenérka Barbora Homolová z klubu Mažoretky Lassies Brno.

Mažoretkový sport je dnes moderním a plnohodnotným sportem, který má své mistrovství ČR, Evropy i světa. Soutěží se ve skupinových, duo, trio a sólo formacích, a to s různými pomůckami.

„Tento sport kloubí balet, gymnastiku, akrobacii i scénický tanec,“ vysvětluje moderní variantu mažoretek Homolová. Klub, který vede, je sice soutěžně mladší, ale přesto získávají nejvyšší ocenění na mezinárodním poli. 

„Kostým na mezinárodní soutěži v disciplíně s hůlkou musí mít celistvou sukni, zakrytá záda, boky a ramena. Kozačky musí mít správnou výšku podpatku pro danou věkovou kategorii a musí mít zakrytou holeň,“ popisuje podmínky účasti na soutěži trenérka. Tanečnicím jsou předepsány stažené vlasy a vlasový doplněk, navíc se kostým ladí s hudbou, na kterou se tančí.

V kolika letech je dobré s mažoretkovým sportem začít? Jaká je historie tohoto tance a dají se sestavy přizpůsobit jakékoliv hudbě? Liší se hůlky určené pro vystoupení na soutěžích? I to se dozvíte v Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.

Spustit audio

Související