Manželé si splnili sen. Nové brněnské divadlo se svým názvem ptá: Kam jdeš?

2. leden 2024

V září 2023 se brněnská scéna rozrostla o další divadlo. Jmenuje se Kam jdeš? a založil ho současný rektor JAMU Petr Michálek s manželkou, herečkou Kateřinou Liďákovou. Divadlo Kam jdeš? aktuálně hraje v prostoru Divadla Koráb na Jánské ulici, jehož repertoár je však určený převážně dětem. 

„Budeme se specializovat na české premiéry. Budou to buď adaptace, anebo hry. Zajímají nás témata, která jsou současná nebo která jsou tabu, a chceme se na ně dívat z komického nadhledu,“ představuje divadlo jeho zakladatel Petr Michálek.

Podle Kateřiny Liďákové je založení divadla splněným snem obou manželů. Devízou divadla Kam jdeš? je dle jejich slov komornost, a to nejen pokud jde o obsazení, ale i velikost divadelního sálu.

Ředitel Městského divadla ve Zlíně Petr Michálek a jeho manželka, herečka Kateřina Liďáková

Aktuálně má divadlo na repertoáru dvě představení. Inscenaci Válka Roseových nebude!, kterou režisér Michálek původně nastudoval už v Městském divadle Zlín. Nejnovější inscenace Tento pokoj se nedá sníst měla premiéru začátkem prosince a je adaptací stejnojmenné zneklidňující novely slovenské autorky Nicol Hochholczerové. Ta v současnosti dokončuje magisterské studium na Fakultě výtvarných umění v Banské Bystrici. V knize  popisuje šest let trvající vztah zpočátku dvanáctileté Terezy s padesátiletým lektorem výtvarného kroužku. Spisovatelka za toto do značné míry autobiografické dílo získala prestižní ocenění Nadácie Tatra banky. 

Inscenace divadla Kam jdeš? je už druhou dramatizací této novely Nicol Hochholczerové. Poprvé byl příběh uveden v lednu 2023 v Městském divadle Žilina. Autorka přiznává, že ji takový zájem těší a že si vůbec nedovedla představit svou knihu v divadelní podobě.

V inscenaci Tento pokoj se nedá sníst vedle Liďákové účinkuje ukrajinská herečka Yulia Yabletska. Vystudovala herectví v Petrohradě a do Česka se dostala po vypuknutí války na Ukrajině. V podstatě ihned začala spolupracovat s českými umělci a jedním z jejích prvních projektů byl taneční site-specific projekt Pohyb/Architektura.

Jak brněnští tvůrci na novou inscenaci nahlížejí a jakým směrem by se divadlo Kam jdeš? chtělo v budoucnu ubírat?

autor: Iveta Novotná
Spustit audio

Související