Máme rádi jídlo a jsme mlsní, přiznávají specialisté na pálivé omáčky Jan Jašek a Richard Belžík

12. listopad 2018
Na přípravu chilli omáček není žádný univerzální návod

Mají na svém kontě nejen vítězství na celosvětové soutěži ve Spojených státech amerických, kde vyhráli v kategorii středně pálivých barbecue omáček 1. místo. A tak vlastně mohou říct, že mají nejlepší barbecue omáčku na světě za rok 2017.

Na stejné soutěži v loňském roce obsadili ještě druhé a třetí místo. A letos uspěli (už podruhé!) v soutěži Great taste awards, která se koná každoročně v Anglii. Porotce oslovili chlapskou hořčičnou omáčkou, která zaujala netradiční kombinací. Takže mají být právem na co pyšní.

Chilli papričky a česnek

Láska k chilli

Jejich cesta začala pěstováním paprik, společně se pak Jan s Richardem poznali v rámci komunitního fóra, kde zjišťovali, jak správně pěstovat chilli. „Postupem času vznikla z našeho koníčku firma, která funguje čtvrtým rokem. Máme zhruba 40 druhů výrobků, jsou to převážně chilli omáčky, ale také džemy, chutney, koření, pyré s chilli,“ říkají o svém pálivém hobby Jašek s Belžíkem.

Kapsacin je látka, která je obsažená v paprikách a je zodpovědná za jejich pálivou chuť.

Oblíbená kuchyně

„Může to znít jako klišé, ale pro mě to je americká kuchyně,“ říká Jašek a pokračuje: „Není to kvůli hamburgerům se spoustou hranolek. Mám rád americký street food – třeba vyuzený kus hovězího hrudí, které stráví v udírně až 14 hodin. A to je opravdu neskutečný zážitek!“

Pěstování chilli papriček prý zvládne úplně každý. Rostlinka potřebuje světlo a pravidelnou zálivku. Jak dodávají chilli mágové Jašek a Belžík „je to podobné jako pěstování rajčat“.