Lidé zatím stávku zvládají

16. červen 2011

Také na jižní Moravě a na Zlínsku o půlnoci začala stávka v dopravě. V obou regionech nejezdí vlaky, hromadná doprava v Brně omezeně. Místo vlaků na páteřních linkách České dráhy nasadily náhradní autobusy. Zatím je ale v přestupních uzlech klid.

Například jindy rušný přestupní terminál u nádraží Sokolnice-Telnice na Šlapanicku je dnes téměř poloprázdný. Cestující kvůli stávce v dopravě zvolili jiné druhy dopravy a jen málo z nich spoléhá na autobusy, které nahrazují linku S2 Křenovice - Brno. Se stávkou počítali a předem si zjistili, jaké jiné možnosti jim dopravci nabízejí. „Jede o hodně méně lidí, minimum. Spojem, kterým ráno jezdí tak 25 lidí, jeli tak dva tři,“ potvrdil řidič autobusu na pravidelné lince Brno - Újezd u Brna Ivan Šándor. Mimobrněnské autobusové linky jezdí normálně, jejich řidiči nestávkují. Své cestující ale některé z nich vyloží na kraji Brna a ti potom mohou mít problémy dostat se dál do centra. Hromadná doprava se v moravské metropoli zastaví od 10 do 14 hodin.

Klíčové páteřní linky v Brně od 5 do 10 hodin jezdily tak, jak bylo ohlášeno. Vozy ale byly většinou poloprázdné. Na hlavním nádraží je informační služba Dopravního podniku města Brna. Muži v reflexních vestách radí lidem, jak se kam dostanou a rozdávají letáky s pokyny k dopravě. V Brně dnes ráno jezdilo 11 linek z více než 60, které jsou běžně ve všední den v provozu. Doprava na silnicích je podle aktuálních informací policie bez problémů, na parkovištích v Brně se dají najít volná místa.

Hromadná doprava v Brně ráno vyjela

Ve Zlínském kraji se ve čtvrtek na 24 hodin zastavily pouze vlaky, linkové autobusy a městská hromadná doprava jedou podle běžného jízdního řádu. Provoz je plynulý a silnice v regionu připomínají spíše víkendový provoz. Vlaky na páteřních linkách nahrazují autobusy.

Vlaky nejezdí také v Holešově
autoři: Vladan Dokoupil , gaj , Andrea Kratinová
Spustit audio