Lidé v Šardicích si připomínají smutné výročí. V dole Dukla před 50 lety zahynulo 34 horníků

Před padesáti lety, přesně 9. června 1970, se Kyjovskem prohnala silná bouřka. Voda z rozvodněného potoka zaplavila domy a také lignitový důl Dukla v Šardicích. Pod zemí bylo v tu chvíli 110 horníků, 34 se jich utopilo.

O neštěstí informovala tehdejší média, včetně Československého rozhlasu. Po 50 letech vzniklo v areálu bývalých dolů památník těm, kteří v zatopených chodbách zahynuli. Bývalý horník Miroslav Gregorovič chodí k místu často. „Měl jsem ranní směnu, došel jsem domů. Odpolední směna nastoupila v poklidu, bez předtuchy jakékoliv mimořádné události.“

Miroslav Gregorovič odpolední směně unikl díky náhodě, jen čtyři dny předtím si musel vyměnit službu. Přestože se jeho kolega Vojtěch Křížek zachránil, jeho rodině se neštěstí nevyhnulo. Jeho o pět let starší bratr byl totiž na stejné směně a takové štěstí neměl. „Během 20 minut byla zatopená celá šachta, 32 kilometrů chodeb. V srpnu měl mít bratr narozeniny a místo toho měl pohřeb,“ vzpomíná Gregorovič.

Bez naděje na záchranu

„Jeden chlapeček, který byl o něco starší než já, stál u jámy a čekal na tatínka, myslel si, že ho slyšel. Po těch letech si teď říkáme, že když záchranáři přijeli do Šardic, tak už věděli, že už není žádná naděje, že se horníci nemohli zachránit,“ říká nezávislá starostka Šardic Blažena Galiová. Tehdy jí bylo 9 let, ale pamatuje si, že katastrofou žila celá obec. „Záchranáři spouštěli do podzemí tužku a zápisník a čekali, jestli se někdo ozve.“

Kromě památníku vznikla před lety i kniha, která mapuje neštěstí v dole Dukla. Kvůli velkému zájmu ji vedení obce nechalo dotisknout dalších tisíc kusů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.