Letošní Cenu Gustava Broma získal zpěvák a hudební manažer Tibor Lenský

28. duben 2022

Seznam nositelů Ceny Gustava Broma se rozrostl o další jméno. Jejím nositelem se stal zpěvák a hudební manažer Tibor Lenský. Do Orchestru Gustava Broma nastoupil v roce 1973 a působí v něm dodnes.

Cenu uděluje každoročně Český rozhlas Brno na doporučení odborníků z řad hudebníků, publicistů, producentů, redaktorů a organizátorů festivalů. Symbolickou plastiku předala ředitelka Českého rozhlasu Brno Hana Ondryášová ve středu 27. dubna při koncertu „Mojda Bártek 80“ v brněnském Sono centru.

„Je to zajímavá shoda okolností, že letošní nositel Ceny Gustava Broma se narodil v roce 1940, tedy právě v roce, kdy zahájil veřejné působení Orchestr Gustava Broma. A dodnes patří k osobám s orchestrem úzce spojeným,“ připomněla Hana Ondryášová.

Tibor Lenský, v pozadí Zdeněk Junák. Den Gustava Broma, 100. výročí kapelníkova narození

Tibor Lenský se narodil skutečně pouze jedenáct dnů poté, co 15. června 1940 v Rožnově pod Radhoštěm nastoupil svou profesionální dráhu hudebníka a kapelníka Gustav Brom. A není to jediná shoda, oba se narodili na Slovensku. Lenský v městě Vráble poblíž Nitry, Brom spatřil světlo světa jako Gustav Frkal v obci Veľké Leváre v okrese Malacky. „Pravda, dost dlouho to nevypadalo, že by se jejich osudy měly potkat. Gustav Brom od své premiéry nedělal nic než hudbu, a to dobrou hudbu po sotva představitelnou dobu 55 let. Naopak Tibor Lenský vystudoval průmyslovku v Bzenci a s hudbou se zpočátku propojil jako nadšený amatér,“ připomíná rozhlasový publicista a spoluorganizátor ceny Jan Dalecký.

Předání Ceny Gustava Broma v brněnském SONO centru. Zleva: Mojmír Bártek, Jiří Kokmotos, Tibor Lenský, Hana Ondryášová

Hudební směrování Tibora Lenského se ubíralo k současné populární hudbě. V 60. letech minulého století znamenalo spolupráci s brněnskými orchestry Jiřího Daneše, Mirko Foreta a také s kmenovými tělesy Československého rozhlasu Brno. Tedy Orchestrem Studio Brno vedeným Erikem Knirschem i Velkým smyčcovým orchestrem pod taktovkou Miloše Machka. S nimi také na prahu 70. let nazpíval své první desky pro Supraphon i Panton. A dostal se do hledáčku svého vrstevníka, hudebního redaktora brněnského rozhlasu Maxe Wittmana. Spolu už neodolali nabídce Gustava Broma ke spolupráci, trvající poté několik dekád.

Cenu Gustava Broma v minulých letech obdrželi například Emil Viklický, Jaromír Hnilička, Lubomír Dorůžka, Jiří Stivín, Juraj Bartoš, Jaromír Honzák a Jan Konopásek. Převzal ji také Miroslav Vitouš, kterého označují i světoví odborníci za jednoho z nejlepších kontrabasistů světa. Loňským nositelem ceny stal Václav Skála – český bubeník a perkusista.

„Lze se ptát, čím mohl být Tibor Lenský pro tehdy už legendárního kapelníka tak užitečný až nepostradatelný? Nebyl to pouze jeho nesporný pěvecký talent. Jeho neméně silnou stránkou, na které pracoval již před rokem 1973, byla důvěrná znalost polské hudební scény, jeho nedocenitelné kontakty a vazby, které si tam dokázal vybudovat a na jejichž základě tam dokázal úspěšně vyvážet například Helenu Vondráčkovou a Jiřího Korna,“ dodává Dalecký. Odstartovala tak Lenského manažerská kariéra, na níž pak byla založena další existence Bromova souboru. „Řečeno co nejsrozumitelněji, Tibor Lenský uměl dobrou hudbu jak vyrábět, tak prodávat,“ dodává Dalecký.

Čtěte také

Zahraniční turné Orchestru Gustava Broma posilovala jeho pozici v Evropě, dostala jej i do povědomí zámořských kritiků a tím i mezi nejlépe hodnocené jazzové big bandy světa. Jmenujme alespoň tři superstars, jež orchestr doprovázel při evropských cestách: The Supremes, Liza Minnelli a Shirley Bassey. Tibor Lenský ale při své manažerské vytíženosti nezapomínal ani na původní profesi zpěváka. Nazpíval desítky snímků jak za řízení zakladatele orchestru, tak i po jeho skonu v roce 1995 už pod vedením jeho nástupce Vlada Valoviče. „Jeho hlas uzrál jako to příslovečné víno, předvedl jej i na loňských koncertech u příležitosti 100. výročí narození Gustava Broma,“ poznamenal Dalecký.

Cena Gustava Broma je nejvýznamnějším oceněním jazzových hudebníků v České republice. Nápad udržet povědomí o osobnosti brněnské hudební scény dostal dva roky po Bromově smrti hudebník, dramaturg Bromova orchestru a vedoucí hudební redakce brněnského rozhlasu Max Wittmann. Zdůraznil tím, že Brom byl nejdéle působícím dirigentem jazzového orchestru v českých zemích (1940–1995).

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.