Léto 2022 v Brně i kraji: Souhrn největších chystaných rekonstrukcí, které omezí dopravu

29. červen 2022 14:30

Silničáři se na začátku července připravují vyjet s technikou do práce. Ředitelství silnic a dálnic jako každý rok využívá slabší letní provoz k opravě některých cest. Kde si dát letos v létě pozor a kde počítat s komplikacemi?

Největší opravy se chystají v Brně: Od prvního červencového víkendu budou až do září největší problémy v Hradecké ulici a okolí, kde silničáři opraví druhou půlku výpadovky na Svitavy. Rozšíří zároveň nájezd na čtyřproudou silnici od královopolského nádraží směrem do centra Brna. Navazovat na to bude i oprava Porgesovy ulice mezi Královopolským a Husovickým tunelem.

Prvních deset dní v červenci bude zavřený Pisárecký tunel ve směru k výstavišti kvůli opravám Bítešské ulice. Začátek prázdnin využijí i krajští silničáři k opravě Hanácké ulice v Tuřanech anebo Jedovnické v Líšni. Od půlky července do půlky září budou dělníci pracovat u Velké Klajdovky, silnici opraví po půlkách, takže tam dopravu budou ve zmíněném období řídit semafory. Brněnské komunikace pak budou opravovat křižovatku Veveří a Šumavské nebo Královopolskou ulici.

Omezení plánuje taky Dopravní podnik města Brna

Tramvaje nepojedou z Osové ulice do smyčky ve Starém Lískovci. Kvůli opravě kolejí a stavbě nové zastávky mezi Osovou a Dunajskou pojedou do Lískovce autobusy 69. Dělníci opraví i kolejový trojúhelník na Mendlově náměstí, takže tramvaje neprojedou Křížovou ulicí. To znamená změny na linkách 1, 2, 5, 6 a 8.

Kvůli stavbě protipovodňových opatření u řeky Svratky neprojedou tramvaje Renneskou ulicí. Mezi Hlavním nádražím a Křídlovickou pojede kyvadlově po jedné koleji linka 7 a do Bohunic pojede linka 8 přes Hybešovu a Vídeňskou ulici. V Komíně mezi Rosického náměstím a vozovnou pak dělníci zřídí novou zastávku Podveská.

Kvůli opravě dlažby poničené auty v pěší zóně ve středu města bude zavřená část Masarykovy ulice, takže tramvaje číslo 4 a 9 budou jezdit okolo historického centra města včetně historické linky H4.

Kde počítat s novými uzavírkami mimo Brno

Na průtahu Sebranicemi na silnici číslo 19, od konce července budou dělníci opravovat propustky na sinici 38 mezi Znojmem a Pavlivcemi. Chystané jsou některé dílčí opravy na dálnici D2. Jihomoravská správa a údržba silnic bude pokračovat s další etapou oprav Bučovické ulice ve Slavkově nebo zavřou most mezi Velkými Opatovicemi a Skočovou Lhotou, což bude mít dopad i na vedení veřejné dopravy.

Jaké výluky čekat na železnici

Na lince S41 pojedou vlaky jen z Brna do Ivančic. A odtud pak autobusy ve třech trasách do Moravského Krumlova a Hrušovan nad Jevišovkou. Na linice S52 v úseku Zaječí-Hodonín pojedou taky po většinu prázdnin autobusy, to samé na linice S91 mezi Strážnicí a Hodonínem.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související