Brněnští zastupitelé neodkývli územní plán. Městu zůstává ten z roku 1994

21. červen 2022 16:37

Čtyři roky příprav dokumentu, který měl definovat budoucnost Brna, neskončily úspěchem. Zastupitelé dnes po hodinách diskusí materiál odmítli podpořit.

Územní plán vrátili k přepracování Kanceláři architekta Brna. Přijetí nepodpořila ani část koaličních zastupitelů. Pro vrácení dokumentu hlasovalo 35 zastupitelů z celkových 55. Návrh na další úpravy prošel především díky hlasům koaliční ODS a ČSSD a opozice. Plán naopak prosazovala koaliční KDU-ČSL, podle jejíchž zástupců je v pořádku.

Co chtějí zastupitelé změnit?

Zastupitelé chtějí zpřesnit regulaci zástavby ve stabilizovaných plochách (včetně vnitrobloků), rozčlenit plochy pro bydlení na bydlení hromadné a individuální, vyhodnotit některé dopady plánu a opakovaně posoudit připomínky městských částí z veřejného projednání. Do souladu s pravidly je potřeba uvést vymezení pozemků, které na město převedl bezplatně stát.

Část nesouhlasících má námitky proti obsahu dokumentu a vyhrožovali, že ho napadnou u soudu. Další upozornili na problémy, které město řeší se Státním pozemkovým úřadem. Město totiž některé pozemky dostalo od státu s podmínkou, že deset let nezmění jejich využití. To by ale dokument udělal.

V Brně tak dál platí územní plán z roku 1994, který přes opakované aktualizace neodpovídá potřebám města. Některé rozvojové lokality v něm nejsou zanesené. Právníci radnice teď musí podrobně posoudit, jaké právní důsledky postup bude mít. Může jím být i omezení nové výstavby včetně významných dopravních staveb.

Příprava nového územního plánu Brna trvala čtyři roky

Brno má jeden z nejstarších územních plánů v republice. Podle zákona měl přestat platit letos, změny zákona ale termín posunuly na rok 2028. Není ale jasné, jestli nový dokument do té doby vznikne. O postupu rozhodne pravděpodobně až zastupitelstvo, které vzejde z podzimních komunálních voleb.

Spustit audio

Související