Brno zveřejnilo třetí návrh nového územního plánu. Lidé mohou připomínkovat asi padesátku změn

Brno zveřejnilo třetí návrh nového územního plánu. Oproti předchozímu návrhu z letošního jara je v něm asi padesát různých změn. A obyvatelé města tentokrát můžou posílat námitky nebo připomínky pouze k tomuto souboru padesáti položek.

Územní plánovači dokument pozměnili skoro ve všech čtvrtích. Je to třeba vyčlenění plochy pro zahrady v Tuřanech, částečné snížení výstavby v Přízřenicích a zakotvení ploch zeleně v Žabovřeskách – na rohu Žabovřeské a Horovy ulice, anebo na několika místech v Kohoutovicích, třeba u Chalabalovy ulice nebo podél Libušiny třídy.

V Medlánkách pak mají odborníci prověřit možnou zástavbu od vozovny dopravního podniku směrem k zámeckému parku, v Žebětíně pak město prozkoumá možnou výstavbu dalšího hřbitova v ulici U Křivé borovice.

Další rozvoj logistického centra u brněnského letiště je pak podle územního plánu podmíněn nově nejen stavbou sjezdu z dálnice D1, ale taky napojením na železnici. Magistrát říká, že vyšel vstříc zejména požadavkům zastupitelů některých čtvrtí. Ovšem ne všichni jsou spokojení. Třeba starosta Líšně Břetislav Štefan z ČSSD řekl, že požadovali sedmadvacet změn a Brno jim vyhovělo pouze v maličkostech.

Nová městská nemocnice

Nemocnice už není naplánovaná na Kraví hoře. Proti tomuto plánu se postavila čtvrť Brno-střed, místní zahrádkáři, obyvatelé, taky sousední hvězdárna a hlavně vlastník pozemků – tedy Vysoké učení technické v Brně – na jehož parcelách magistrát nemocnici bez předchozích debat nakreslil. Kvůli silné vlně kritiky i od koaličních politiků nakonec územní plánovači nemocnici přesunou. Vyčlenili pro ni rezervu v zeleni v Komárově, jižně od Černovické ulice podél pravého břehu řeky Svitavy. Před nedávnem magistrát taky vypsal zakázku za asi 1 600 000 korun, ve které hledá firmu, která zpracuje studii proveditelnosti celé nemocnice. Plán vedení města je takový, že by dvojice městských nemocnic – Úrazová a Milosrdných bratří, měla jedno sídlo v nové moderní budově za miliardy korun.

Brňané můžou posílat námitky ke změnám do 14. prosince. Samotné veřejné projednání, tedy diskuze s lidmi, se bude konat 7. prosince. Brno s tímto třetím projednáním nepočítalo, po kritice zejména městských částí k němu nakonec svolilo. Magistrát totiž musí podle zákona stihnout nový územní plán schválit nejpozději příští rok. Radnice tvrdí, že to zatím stíhá. Případné další změny v dokumentu může provádět i následně. V Brně zatím platí několikrát aktualizovaný plán z roku 1994, ten je podle města velmi zastaralý.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související