Nemocnice pod hvězdárnou. Brno na Kraví hoře nakreslilo nový špitál, schytává kritiku

Brno chce u parku na Kraví hoře postavit novou městskou nemocnici. Nahradila by dvě současné. Vyplývá to z nového návrhu územního plánu, který zveřejnil magistrát. Špitál má stát na pozemku Vysokého učení technického. Škola ale o ničem nevěděla, stejně jako čtvrť Brno-střed nebo sousední hvězdárna.

„Tři desetiletí, po které se nějak věnuju hvězdárně, se vždycky mluvilo o tom, že zde bude městský park a najednou se tu má něco stavět. Nesouhlasím s tím a legálními prostředky budu dělat všechno proti tomu,“ rozčiluje se ředitel brněnské hvězdárny a zároveň senátor za hnutí ANO Jiří Dušek.

Nesouhlas a nemilé překvapení

Nová nemocnice je navržená mezi zahrádkami ve svahu Kraví hory směrem k areálu Vysokého učení technického. Špitál by měl nahradit současné likusáky, které univerzitě patří. Škola je pronajímá třeba výtvarníkům pro potřeby uměleckých ateliérů nebo řemeslných dílen. „My jsme v loňském roce připomínkovali původní návrh územního plánu, kde jsme v tomto areálu na Kraví hoře požadovali místo městské zeleně klasifikaci ploch veřejné vybavenosti tak, jak to máme u jiných výukových areálů. Vůbec nemáme informaci, zda a jak Statutární město Brno naše připomínky vypořádalo,“ říká mluvčí brněnské techniky Radana Koudelová.

S novou městskou nemocnicí na Kraví hoře počítá návrh územního plánu

Nápad překvapil i starostu Brna-středu. „Myslím si, že to není vhodná lokalita pro tyto účely, ať už z hlediska dopravní obslužnosti, tak už z toho pohledu, že Kraví hora má význam v rámci Brna pro rekreaci obyvatel města a měla by být zachována jako budoucí park,“ odmítá výstavbu nemocnice starosta Vojtěch Mencl z ODS. A upozorňuje, že lokalita je špatně přístupná pro auta i sanitky, složité by bylo taky parkování.

Ani VUT nemá zájem na tom, že by se svých pozemků mělo zbavovat ve prospěch špitálu. „Bez jakéhokoliv předchozího jednání jsme se cestou novinářů dozvěděli o záměru města využít tyto pozemky v budoucnu pro případnou městskou nemocnici. S tímto nesouhlasíme a jednoznačně se proti němu ohradíme. Již jsme si vyžádali všechny technické podklady k danému území. Brněnská technika nemá v plánu prodej, ani směnu jakýchkoliv pozemků v areálu Kraví hory, a tudíž aktuální návrh územního plánu je pro nás velmi nemilým překvapením, proti kterému se rozhodně vyjádříme nesouhlasně,“ doplňuje Koudelová.

Jedna centrální městská nemocnice

Obhájcem myšlenky je ředitel městských nemocnic Milosrdných bratří a Úrazové nemocnice Pavel Piler. „Zdravotnictví se dnes digitalizuje a tady tyto technologie do těch čtyři sta a sto let starých domů prostě nedostanete. Určitě je mnohem smysluplnější začít přemýšlet o stavbě úplně nové městské nemocnice,“ myslí si ředitel.

Nemocnice jakožto budovy jsou podle něj ve špatném technickém stavu a je tak podle něj ekonomicky výhodnější postavit moderní zdravotnické zařízení než platit opravy dvou starých, anebo vznik nového plánovaného pavilonu na parkovišti u Úrazové nemocnice. „Ty současné nemocnice jsou staré baráky. Jde i o majetkové vztahy u Milosrdných bratří až po právní věci či roztříštěnost zdravotní péče. Interna a gynekologie je u Milosrdných, chirurgie a traumatologie v úrazovce,“ objasňuje Piler, proč je podle něj lepší postavit jednu centrální městskou nemocnici.

Druhý návrh nového územního plánu můžou lidé připomínkovat téměř do konce června. Rozvojový dokument musí město podle zákona schválit nejpozději příští rok. V Brně zatím platí starý, i když několikrát aktualizovaný územní plán z roku 1994.

Výstavbu obhajuje i Kancelář architekta města Brna. Kritici namítají, že proti nápadu jako takovému – pokud na něj město bude vůbec mít potřebné miliardy korun – v zásadě nic nemají, ale že na Kraví horu se zdravotnický komplex nehodí. „Šlo o požadavek magistrátního odboru zdraví. Prověřovalo se víc variant. Ta lokalita se hledala u Ústředního hřbitova, v Technologickém parku a v Horních Heršpicích. Nakonec byla vybrána jako nejvhodnější lokalita Kraví hora, ale je to zatím jen v územním plánu. To neznamená, že se tam v dohledné době bude nemocnice realizovat,“ ujišťuje radní Filip Chvátal z KDU-ČSL, který má územní plán na starosti.

EDIT (6. září 2021): Nový územní plán Brna už nebude zahrnovat územní rezervu pro městskou nemocnici na Kraví hoře. Změnu návrhu územního plánu schválili brněnští radní. Stanovili také novou územní rezervu pro nemocnici, a to v městské části Brno-jih, mezi Černovickou ulicí a řekou Svitavou. Nezbytná protipovodňová opatření by tam měla být hotová do pěti let. Další vytipovanou lokalitou je oblast Technologického parku v Králově Poli. Obě místa prověří několik studií.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související