Schvalování nových územních plánů v některých jihomoravských obcí brzí pandemie i připomínky

Některé obce na jihu Moravy se v průběhu posledních měsíců potýkají s problémy při pořizování nových územních plánů. Několikaletý proces jejich přípravy zpomaluje. Zásadní jsou přitom třeba pro budoucí výstavbu. Podle vedení radnic za průtahy může koronavirová pandemie, ale i nedostatek odborníků. Plány musí mít do konce příštího roku. Týká se to obcí s aktuálně platnými dokumenty schválenými před rokem 2007.

Například v Neslovicích u Brna změny v připravovaném územním plánu nebudou velké. Udělat je ale musí. A chystají jejich veřejné projednání. Od podzimu je kvůli koronavirové pandemii už třikrát zrušili. „Koncem tohoto měsíce máme další projednání. Tím pádem se nám to celý o půl roku zdrželo. Jenomže jsme čekali, až bude nějaká lepší situace, protože jsme nechtěli diskriminovat osoby, které by se bály potkat nějak hromadně,“ říká nezávislý starosta Jakub Kokolia.

Některé obce ale podle seznamu jihomoravského krajského úřadu na nových plánech ještě vůbec pracovat nezačali. Celkově jich je kolem 20. Patří mezi ně třeba Tetčice v sousedství Rosic u Brna. Místní starosta Jan Šon zvolený za hnutí STAN to ale odmítá – určité kroky už prý udělali. „Ten termín není reálný. Máme vysoutěženého dodavatele a příští týden měsíc začínáme místní šetření. Protože kdybychom čekali na městský úřad Rosice, tak nemáme šanci to stihnout.“

Kvůli karanténám nebo práci z domova některé postupy na úřadech s rozšířenou působností, které na menší obce a zpracování jejich plánů dohlížejí, trvají déle. Podle krajského radního pro oblast územního plánování Martina Malečka z uskupení Starostové pro jižní Moravu to není jediný problém.

„Na obcích s rozšířenou působností, na úřadech územního plánování někdy může dojít k tomu, že jsou personální problémy, protože v téhle oblasti těch odborníků není dostatek.“

Vypracování územního plánu stojí u menších obcí v rozmezí zhruba od 130 do 700 tisíc korun. Kraj na jejich pořízení poskytuje dotaci. Posunutí konečného termínu schválení plánu z konce roku 2022 na rok 2025 může přinést novela stavebního zákona. Tu sněmovna projedná ve středu.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související