Letní škola slovanských studií slaví padesátku

11. srpen 2017

Reportáž o tom, jak se v Brně vzdělávají zahraniční bohemisté, natočila Silvie Čechová.

Letošní ročník Letní školy slovanských (bohemistických) studií, pořádaný Kabinetem češtiny pro cizince při Filozofické fakultě Masarykovy univerzity Brno, se nesl ve slavnostním duchu. Jak by taky ne, když slavil svoje padesáté výročí. Jak můžeme vidět z počtu uchazečů o studium na Letní škole, je o češtinu ve světě zájem.

Letos se na výuku českého jazyka přihlásilo 135 studentů z 36 zemí celého světa (Belgie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Čína, Dánsko, Jižní Korea, Velká Británie, Srbsko, Ukrajina, Vietnam a další). Každý kontinent, snad jen kromě Antarktidy, měl mezi 15. červencem a 12. srpnem letošního roku v Brně svého zástupce.

Mezi účastníky patřili stipendisté Ministerstva školství České republiky, Kabinetu češtiny pro cizince Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Brno, ale také zájemci, kteří si pobyt hradí z vlastní kapsy.

A rozhodně se nenudili. Během necelého měsíce na ně čekalo 35 přednášek, 3 besedy a každodenní pětihodinová intenzivní forma výuky. Studenti se podívali do Beskyd i do Prahy, prohlédli si telčský zámek i dalešický pivovar, ve Křtinách si poslechli varhanní koncert.

Ve večerních hodinách pak mohli navštěvovat filmový klub, kondiční cvičení, hodiny tance a zpěvu nebo například autorské čtení básníka a překladatele Tomáše Míky.

Letní škola slovanských (bohemistických) studií přivedla do České republiky i mnoho takových, kteří se až díky ní do naší země, a zejména do Moravy a její metropole Brna, doslova zamilovali. Začali jazyk i kulturu studovat intenzivněji a nakonec se zde i usadili.

Jak píše Miguel Valentín - Gamazo Pontijas ve své eseji obsažené ve speciálním sborníku vydaném k 50. výročí: „Ano. Někteří z vás najdete 50 těch nejlepších vzpomínek nebo 50 budoucích kamarádů z 50 zemí nebo vypijete 50 piv v různých 50 brněnských hospodách. Dovedu si představit, že ti, kteří byli na Letní škole, mají své důvody. Já mám 50 důvodů proč tento text napsat, 50 důvodů proč být vděčný za Letní školu a samozřejmě 50 důvodů, proč tato škola musí existovat."

Zajímavostí je, že nejstarším účastníkem tohoto ročníku Letní školy byl student narozený v roce 1953 a naopak nejmladším účastníkem student narozený v roce 2001. Padesátý ročník LŠSS v Brně byl završen setkáním lektorů a učitelů českého jazyka na zahraničních univerzitách.

Poslechněte si krátkou reportáž z výuky správné výslovnosti. Více uslyšíte v magazínu Zelný rynk v sobotu 12. srpna.

autor: Silvie Čechová
Spustit audio