Lesy města Brna oslaví letos na jaře významné výročí

24. březen 2006

Letos na jaře tomu bude už 540 let ode dne, kdy město Brno začalo nakupovat lesy v blízkém i vzdálenějším okolí moravské metropole. Toto úctyhodné výročí si v těchto dnech připomíná podnik Lesy města Brna, který v současnosti brněnské lesy spravuje. A to není zrovna málo: jedná se totiž o největší městský lesní majetek v České republice.

Město Brno nakupuje lesy už více než pět set let. Po roce 1948 byly lesy, stejně jako ostatní majetek, zestátněny. Zpět do vlastnictví Brna se dostaly až v roce 1991. "Toto jubileum neslaví podnik Lesy města Brna jako takový, ale je to výročí brněnských lesů datující se až do roku 1466, kdy radní města Brna rozhodli o tom, že město koupí první lesní majetek od pánů z Boskovic," uvádí vedoucí marketingu a obchodu Lesů města Brna Dalibor Šafařík.

Jednalo se o statek, koupený za tehdy uváděných 250 uherských zlatých v obci Deblín. Výročí se slaví v jarním období proto, že datum bylo před svatým Jiřím léta Páně 1466 a jednalo se o první historicky doloženou koupi. Brno však vlastnilo lesní pozemky už dříve. Před rokem 1466 je však získávalo například zástavou, ne koupí. Ale jak jednou radní začali nakupovat, už se nezastavili.

V současné době Lesy města Brna spravují lesní majetek o výměře osm tisíc sto třicet hektarů a je to největší lesní městské jmění v České republice. Potom následuje majetek města Písku, kdysi královského města, který je kolem šesti tisíc hektarů. Brněnské lesy zaobírají rozlohu bývalých okresů Žďár nad Sázavou, Brno - venkov, Brno - město a Svitavy. "Jenom pro zajímavost, v okrese Svitavy je to padesát hektarů a jsou to lesy, které jsou na prameništi březovského vodovodu. Takže lesy, o které se staráme, chrání prameniště, díky nimž má Brno tak kvalitní pitnou vodu," vysvětluje vedoucí marketingu a obchodu Lesů města Brna Dalibor Šafařík.

Nákup a případně i prodej lesních pozemků pokračuje i v současnosti. Nyní už ale nejde ani tak o zvětšování majetku, spíše o jeho zcelování. Ve větších celcích pod jedním správcem totiž mohou lesy lépe splňovat další funkce, které mají, například rekreační, což oceňují turisté, cyklisté i běžkaři.

autor: gaj
Spustit audio