Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Recept od naší moderátorky Zuzany Plíškové.
Na knedlíky:
160 ml mléka
70 g cukru
10 g čerstvého droždí
250 g mouky
1 vejce a 1 žloutek
50 g změklého másla
Omáčka:
1 vanilkový lusk
450 ml mléka
2 lžíce cukru
5 g škrobu
2 žloutky
sůl
Na posyp:
mák
moučkový cukr
mleté ořechy
Postup:
1. V hrníčku ohřejeme 60 ml mléka (na teplotu těla), smícháme s 10 g cukru a rozmícháme s droždím. Přidáme k mouce a smícháme s máslem, vejcem, žloutkem a 40 g cukru. Uhněteme těsto a zakryté necháme 90 minut odpočívat.
2. Z těsta uválíme šišku a krájíme na válečky. Tvarujeme knedlíky, pomoučíme a pod utěrkou necháme odpočívat dalších 30 minut.
3. Zbylé mléko se zbylým cukrem smícháme v hrnci se širokým dnem, knedlíky pokládáme tak, aby měly mírné rozestupy. Zakryjeme poklicí asi 20 minut dusíme při vyšší teplotě.
4. Nachystáme omáčku (můžeme nahradit řídkým pudinkem). Podélně rozkrojíme špičkou nože vanilkový lusk, vyškrábneme dřeň. Dřen i lusk dáme do rendlíku, přidáme 3 dl mléka, cukr, sůl a krátce povaříme. Odstavíme z plotny a necháme deset minut louhovat. Poté vyjmeme lusk a vyhodíme.
5. Zbývající mléko (150 ml) smícháme se škrobem a žloutky. Vanilkové mléko vrátíme na plotnu a promícháme s druhou směsí. Za stále míchání vaříme asi dvě minutky a necháme povychladnout. Knedlíky podáváme s omáčkou, nebo pudinkem a doplníme dle chuti sypaným mákem, mačkaným ovocem, zavařeninou, apod.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.