Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou

Recept od naší moderátorky Zuzany Plíškové.

Na knedlíky:
160 ml mléka
70 g cukru
10 g čerstvého droždí
250 g mouky
1 vejce a 1 žloutek
50 g změklého másla

Omáčka:
1 vanilkový lusk
450 ml mléka
2 lžíce cukru
5 g škrobu
2 žloutky
sůl

Na posyp:
mák
moučkový cukr
mleté ořechy

Kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou

Postup:
1. V hrníčku ohřejeme 60 ml mléka (na teplotu těla), smícháme s 10 g cukru a rozmícháme s droždím. Přidáme k mouce a smícháme s máslem, vejcem, žloutkem a 40 g cukru. Uhněteme těsto a zakryté necháme 90 minut odpočívat.

2. Z těsta uválíme šišku a krájíme na válečky. Tvarujeme knedlíky, pomoučíme a pod utěrkou necháme odpočívat dalších 30 minut.

3. Zbylé mléko se zbylým cukrem smícháme v hrnci se širokým dnem, knedlíky pokládáme tak, aby měly mírné rozestupy. Zakryjeme poklicí asi 20 minut dusíme při vyšší teplotě.

4. Nachystáme omáčku (můžeme nahradit řídkým pudinkem). Podélně rozkrojíme špičkou nože vanilkový lusk, vyškrábneme dřeň. Dřen i lusk dáme do rendlíku, přidáme 3 dl mléka, cukr, sůl a krátce povaříme. Odstavíme z plotny a necháme deset minut louhovat. Poté vyjmeme lusk a vyhodíme.

5. Zbývající mléko (150 ml) smícháme se škrobem a žloutky. Vanilkové mléko vrátíme na plotnu a promícháme s druhou směsí. Za stále míchání vaříme asi dvě minutky a necháme povychladnout. Knedlíky podáváme s omáčkou, nebo pudinkem a doplníme dle chuti sypaným mákem, mačkaným ovocem, zavařeninou, apod.

autor: Zuzana Plíšková