Kyjovská olympiáda je po čtyřech letech zpátky. Na XXI. ročník festivalu Slovácký rok zve Pavel Růžička

9. srpen 2023

Pavel Růžička je nadšený folklorista, tanečník i autor folklórních pořadů. Hraje na kontrabas v cimbálové muzice a vede soubor Kyjovánek. Letos je také vůdčí osobnost programové rady Slováckého roku, kterému se s ohledem na čtyřletý cyklus říká mezi místními kyjovská olympiáda.

„Město během festivalu absolutně žije. Mezi civilním obyvatelstvem a návštěvníky potkáváte spoustu lidí v krojích, s demižonky, se skleničkami vína. Všude to zpívá, všude to hraje. Je to takový obrovský folklorní úl,“ přibližuje jedinečnou atmosféru Růžička.

Tradice folklorního festivalu sahá do roku 1921. Novinkou tohoto ročníku je Městečko kyjovských vinařů i setkání mistrů verbuňku napříč generacemi. V tomto roce se uskuteční v termínu 10. – 13. srpna.

Jak vypadaly první ročníky festivalové tradice ve srovnání se současností? Kolik pořadatelů se o organizaci stará a jak dlouho přípravy trvají? Podrobnosti si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.