KVÍZ: Tunel pro tramvaje ochrání svatá Barbora. Víte, že nebude první?

13. duben 2021

Staveniště tramvajového tunelu u bohunické nemocnice v Brně dostane netradiční doplněk, sochu svaté Barbory. Vyzkoušejte si náš kvíz k tunelům, této světici i důvodům, proč je patronkou horníků a dalších profesí.

Svatá Barbora je patronkou mnoha profesí, především horníků.

Svatá Barbora není spojena jen s tradičními barborkami – tedy větvičkami třešní nebo višní řezanými na svátek svaté Barbory, které pak mají na Vánoce rozkvést. Je také patronkou mnoha profesí, mimo jiné havířů a stavitelů podzemních staveb.

I proto staveniště tramvajového tunelu v Brně pohlídá právě tato světice, jejíž sochu 13. dubna požehná brněnský římskokatolický biskup Vojtěch Cikrle. A nebude to zdaleka první tunel, který má takovou symbolickou ochranu.

Všimli jste si soch svaté Barbory v Brně a okolí? Máte šanci v našem kvízu, který připomíná i další zajímavosti spojené se svatou Barborou.

U každé správné odpovědi najdete také bonusovou informaci spojenou s touto světicí nebo s konkrétním místem. A prémie vás čeká i při závěrečném vyhodnocení. Budeme rádi, když se s ním pochlubíte.

Svatá Barbora (Barbora z Nikomédie) žila podle křesťanských tradic ve 3. století na území dnešního Turecka. Křesťané ji řadí ke čtrnácti svatým pomocníkům, volaným na pomoc v těžkých chvílích včetně morových epidemií. Podle informací z legend byla krásnou dívkou, kterou její otec uvěznil v komfortu v kamenné věži. K tehdy zakázanému křesťanství ji přivedl jeden ze sloužících. Dívka slíbila, že zůstane pannou. Před otcem, který ji chtěl provdat, prchla, ten ji ale nakonec po trýznivém mučení sám popravil mečem.

Za fotografie sošek u tunelů děkujeme brněnskému závodu Ředitelství silnic a dálnic a jeho servisní firmě SPEL. Za fotografii sochy sv. Barbory pro tunel u kampusu Dopravnímu podniku města Brna.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.