Socha svaté Barbory dohlíží na výstavbu tramvajového tunelu u bohunického kampusu

Na stavbu tramvajového tunelu do bohunického kampusu v Brně ode dneška dohlíží svatá Barbora. Patronka horníků a důlních staveb, tedy i tunelů. Její soše dnes požehnal brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Socha svaté Barbory bude vidět na portálu tunelu ve směru od ulice Netroufalky, to znamená ve směru od Fakultní nemocnice Brno. Socha svaté Barbory je bílá, vyrobená z italského mramoru. Na hlavě má korunu, v levé ruce přidržuje meč položený ostřím k zemi a v pravé ruce má pozvednutý kalich. Na výšku měří skoro metr a váží 120 kilogramů. Vznikala v kamenické firmě v Letovicích ve spolupráci se sochařem Albertem Sotem.

Čtěte také

Svaté Barbory v Brně

Plastiky svatých Barbor najdou lidé ve všech velkých brněnských tunelech ve správě Ředitelství silnic a dálnic. Sošku by měl dostat i tramvajový tunel u Velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici a přímo u něj bude stát i opravená kaple, která byla původně zasvěcena svatému Antonínovi. Na žádost dopravních nadšenců ale brněnský biskup Vojtěch Cikrle rozšířil patrocinium i svaté Barboře, aby byla i kaple jakousi ochránkyní tunelu.

Biskup Cikrle, který dnes soše pro kampus požehnal, uvedl, že ho tato iniciativa dopravního podniku potěšila. A poznamenal, že dřív podél cest stavěli naši předkové sochy světců, zatímco dnes podél silnic stojí reklamy. A že právě sochy světců vlastně jsou takovými reklamami, jak správně žít, jen to nezobrazují formou velkých billboardů.

Tramvají do kampusu

Tunel do kampusu by to být hotový příští rok na podzim. Je to stavba za jednu miliardu a čtyři sta milionů korun, jde o vůbec jednu z největších investic dopravního podniku v posledních letech.

V kampusu se pracuje od roku 2020, teď už jsou hotové podzemní stěny hlavní části tunelu, pracuje se teď na betonáži stropu. Ten v květnu dělníci zasypou a od přelomu léta a podzimu začnou s terénními úpravami v okolí. Stavbaři se tedy přesunou i do prostoru před i za tunelem. Což znamená, že od května do září budou tramvajové linky 6 a 8 končit buď ve smyčce Švermova, nebo u Ústředního hřbitova. Náhradní dopravu zajistí autobusy x6 a x8.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související