Kuřecí karbanátky se smetanou a sýrem. nejsou tak obvyklé, ale chutnají skvěle. Dejte jim šanci
Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované vepřového masa, energeticky velmi vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.
- 800 g mletého kuřecího masa
- 100 g cibule
- česnek
- 40 g strouhanky
- 40 g parmazánu
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- 2 lžíce kečupu
- 1 vejce
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej
- Na zalití:
- 300g smetany na vaření
- 2 -3 lžíce zakysané smetany
- lžíce kečupu
- 250 g polotvrdého sýra
- sůl
Ze stejných směsí lze tvořit sekanou, která je po upečení v troubě také méně kalorická než klasické smažené karbanátky.
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor nebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.
Postup:
Cibuli a česnek očistíme, nakrájíme nadrobno a přidáme k mletému kuřecímu masu .
K masu následně přidáme ještě strouhanku, nastrouhaný parmazán, Worcester omáčku, kečup, mletý pepř, sůl, rozšlehaná vejce, olivový olej a vše spojíme rukama.
Z připravené masové směsi si začneme postupně odebírat menší kousky a tvarovat je do karbanátků. Aby se nám se směsí dobře pracovalo, před každým vytvarováním karbanátky si namočíme ruce do vody. Hotové karbanátky umístíme do zapékací mísy, kterou jsme vymazali olejem.
V samostatné míse smícháme smetanu na vaření spolu se zakysanou smetanou, kečupem a solí. Připravenou smetanovou zálivkou polijeme karbanátky tak, aby byly úplně celé zakryté a následně je ještě posypeme nastrouhaným polotvrdým sýrem.
Připravené karbanátky dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 až 210 °C. Pečeme přibližně 35 až 40 minut.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.