Kuřecí karbanátky se smetanou a sýrem. nejsou tak obvyklé, ale chutnají skvěle. Dejte jim šanci

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované vepřového masa, energeticky velmi vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu. 

Ingredience
  • 800 g mletého kuřecího masa
  • 100 g cibule
  • česnek
  • 40 g strouhanky
  • 40 g parmazánu
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • Na zalití:
  • 300g smetany na vaření
  • 2 -3 lžíce zakysané smetany
  • lžíce kečupu
  • 250 g polotvrdého sýra
  • sůl

Ze stejných směsí lze tvořit sekanou, která je po upečení v troubě také méně kalorická než klasické smažené karbanátky.

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor nebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

Postup:
Cibuli a česnek očistíme, nakrájíme nadrobno a přidáme k mletému kuřecímu masu .
K masu následně přidáme ještě strouhanku, nastrouhaný parmazán, Worcester omáčku, kečup, mletý pepř, sůl, rozšlehaná vejce, olivový olej a vše spojíme rukama.
Z připravené masové směsi si začneme postupně odebírat menší kousky a tvarovat je do karbanátků. Aby se nám se směsí dobře pracovalo, před každým vytvarováním karbanátky si namočíme ruce do vody. Hotové karbanátky umístíme do zapékací mísy, kterou jsme vymazali olejem.
V samostatné míse smícháme smetanu na vaření spolu se zakysanou smetanou, kečupem a solí. Připravenou smetanovou zálivkou polijeme karbanátky tak, aby byly úplně celé zakryté a následně je ještě posypeme nastrouhaným polotvrdým sýrem.
Připravené karbanátky dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 až 210 °C. Pečeme přibližně 35 až 40 minut.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.