Pivovarská dobrota! Vepřové plátky na černém pivu aneb s výbornou, jednoduchou a sytou omáčkou

Vepřové maso je velmi variabilní. Ať už použijeme jemnou kýtu, nebo šťavnatou krkovici, tento oběd je dobrota. Pečeme na černém pivu a většinu práce za nás udělá trouba.

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším.

Ingredience
  • 600 g vepřové kýty (krkovice)
  • hladká mouka na poprášení masa
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 chilli paprička,
  • 300 ml černého piva
  • 250 ml vývaru

Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. A vepřové plátky na černém pivu jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Postup:
Z omytého a osušeného masa nakrájíme 4 plátky, osolíme je a opepříme.
V hluboké pánvi rozehřejeme sádlo, plátky masa poprášíme moukou a opečeme na sádle z obou stran. Zapneme troubu na 170 °C.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší kostky, maso dáme stranou a cibuli v pánvi opékáme, až začne chytat barvu. Pak přidáme česnek, kečup, podle chuti papričku, promícháme a zalijeme černým pivem.
Necháme odpařit alkohol, přendáme do nádoby s víkem, která se hodí k pečení v troubě, vložíme maso, zalijeme vývarem a dáme uzavřené poklicí do trouby.
Upečené maso vyjmeme a dáme stranou.
Omáčku propasírujeme přes sítko, podle chuti přidáme pepř a sůl.
Podáváme s bramborovým knedlíkem, kaší nebo šťouchanými bramborami a doplníme vhodným salátem.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.