Karbanátky s nivou nejsou tak obvyklé, ale chutnají skvěle. Dejte jim šanci a neprohloupíte
Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované vepřového masa, energeticky velmi vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu. Ze stejných směsí lze tvořit sekanou, která je po upečení v troubě také méně kalorická než klasické smažené karbanátky.
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
Suroviny:
300 g mletého vepřového masa, 300 g mletého hovězího masa, 2 ks housky, 150 ml mléka, 1 vejce, 50 g anglické slaniny, 100 g nivy, 1 menší cibule, 1/2 stroužku česneku,1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 hrst petrželky, 50 ml oleje na smažení
Postup:
Housky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Oba druhy mletého masa smíchejte dohromady.
Na pánvi společně orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, najemno nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Pak směs nechte zchladnout.
Do mletého masa přidejte rozmočenou housku, orestovanou slaninu s cibulkou a česnekem, nasekanou zelenou petrželku, vejce, sůl a pepř. Vše společně důkladně zamíchejte.
Nivu nakrájejte na plátky a ty překrojte tak, aby se jimi daly plnit karbanátky.
Z masové směsi tvořte placičky. Na jednu placičku položte kousek nivy, přiklopte ho druhou placičkou a vytvořte celistvý karbanátek.
Karbanátky klademe vedle sebe na plech na pečicí papír. Pak je lehce pokapejte olejem a dejte je péct na 180 stupňů do vyhřáté horkovzdušné trouby. Pečte je asi 20-30 minut a podávejte s bramborovou kaší.
Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor nebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.
Související
-
Zkuste si udělat podle našeho receptu krůtí karbanátky s hráškem. A určitě nebudete litovat
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží.
-
Vyzkoušejte recept na výborné karbanátky s lečem od věrné posluchačky Slávky. Nebudete litovat
Jsme moc rádi, když na pořad Vaříme s Habadějem reagujete a posíláte nám své recepty. Vyzkoušejte ten na výborné karbanátky s lečem od jedné naší věrné posluchačky.
-
Rybí karbanátky. Tradiční maďarský předkrm podávaný již v 17. století
Rybí karbanátky jsou tradičním maďarským předkrmem podávaným již v 17. století, a jak je vidět, svou popularitu si udržel. Zkuste vyměnit českou klasiku za maďarskou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.