Lososová frittata se špenátem. Krásné jídlo, které vás na talíři nezklame svojí chutí ani barevností

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Ingredience
  • 400 g brambor
  • 150 g lososa uzeného
  • 2 cibule
  • 12 vajec
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • baby špenát
  • 2 šalotky

Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.

O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat. Křehké maso z lososa v kombinaci s baby špenátem vás určitě nezklame.

Frittata je italské jídlo podobné omeletě. Stejně jako omeleta se připravuje z vajec a dalších přísad, liší se ale způsobem přípravy a je také pevnější. Do vajec je možné vmíchat např. zeleninu, bylinky, různé druhy sýrů, těstoviny a další ingredience. Konzumuje se i za studena.

Postup:
Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka.
Pak je scedíme a velmi dobře osušíme. Cibuli osmahneme na lžíci másla. Vejce našleháme se solí a pepřem ve velké míse, přidáme k nim plátky brambor, cibuli, lososa a opatrně promícháme.
V pánvi rozpálíme druhou lžíci másla, přidáme bramborovou směs a necháme ji, aby se dno opeklo a vejce ,sedla‘. Dopečeme pod grilem. Podávejte s listovým špenátem.
Špenát:
Čerstvý špenát propláchneme a necháme okapat. Šalotky oloupeme a nasekáme nahrubo.
Rozehřejeme si pánev. Dáme olivový olej, vsypeme šalotku a orestujeme ji dozlatova. Přidáme špenát a necháme ho na horké pánvi povadnout. Špenát osolíme, opepříme, případně ochutíme česnekem. Špenát již jen krátce orestujeme a je hotovo.

Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.

Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.