Kostelní zvony ve Vranově nad Dyjí přehlušil zvuk motorové pily, farníci zpracovávali desítky kubíků dřeva

Když to nejde jinak, musí přiložit ruku k dílu ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku farníci. Kvůli kůrovcové kalamitě museli na podzim dřevorubci vykácet stromy z farních lesů.

Brigáda na faře ve Vranově nad Dyjí

Desítky kubíků dřeva ležely týdny na dvoře fary a neměl je kdo zpracovat. Kněz Marek Dunda proto svolal dobrovolníky.

Na víkendovou brigádu přišlo asi dvacet dobrovolníků včetně faráře. Nářadí si často přinesli vlastní, jeden z mužů měl s sebou i motorovou pilu. Vranovská fara má ale možná trochu překvapivě ve vybavení i svou vlastní pilu a také štípačku na polena.

Brigáda na faře ve Vranově nad Dyjí

Podle faráře to nebyla nijak výjimečná akce, lidé jsou ve Vranově prý velmi srdeční a zvyklí si pomáhat. Farnost nedisponuje takovými penězi, aby si na menší práce a opravy mohla objednat pracovní sílu, a tak když je potřeba svolává dobrovolníky. I nová fasáda je zásluhou lidí z Vranova nad Dyjí a jeho okolí.

Klády zaplnily celý farní dvůr, ze začátku se tam skoro nebylo možné hnout. Teď už je zahrada kolem dokola zaskládaná poleny. Plné jsou i přístřešky, které běžně fungují třeba jako venkovní garáž. Kněz Marek Dunda odhaduje, že tolik dřeva mu na topení na faře vystačí až na deset let.

Spustit audio