Koncertní mistr? Už ve 24 letech

30. červenec 2015

Kolik je nejmladšímu koncertnímu mistrovi České filharmonie? Devětadvacet let. A to svou úlohu jakéhosi mezistupně mezi dirigentem a hráči plní už od 24 let.

Houslista Josef Špaček si důvěry váží. „Samozřejmě jsem se trochu strachoval, ale asi jsme si padli do noty hned od začátku,“ využívá možná nechtěně i v takovém vyjádření hudební pojmy.

Ostatně, hudbu má třebíčský rodák v krvi – jeho otec Josef působí ve stejném orchestru jako violoncellista a na stejný nástroj hraje také jeho mladší bratr Petr. A hudbu si zamilovali i jejich další tři sourozenci.

Ale Josef Špaček je předčil – hře na housle věnoval vše, takže je například laureátem houslové soutěže Královny Alžběty v Bruselu. Je jediným českým houslistou, který se kdy probojoval do finále této soutěže, označované odborníky za největší a nejnáročnější na světě.

Dnes už jen soupis vítězství mladého houslisty zahrnuje mnoho řádků. Může se honosit i cenami z Nového Zélandu, Londýna, Dánska a dalších zemí, stejně jako seznam států, kde koncertoval, jde do desítek položek.

02433756.jpeg

Kdo by měl chuť Josefa Špačka dohnat, má co dělat. A nestačí jen absolutní hudební sluch. „Od tří let jsem začal hrát na housle, které jsem objevil ve skříni, a hned jsem k tomu přidal i klavír,“ vzpomněl v rozhovoru s Monikou Brindzákovou ve vysílání Českého rozhlasu Brno. Ale přiznal, že do hudební výchovy ho tehdy ještě nevzali, na to si další dva roky musel počkat.

A jen pro zajímavost – jak prozrazuje web České filharmonie, Josef Špaček hraje na housle vyrobené v roce 1855 v dílně Jeana-Baptista Vuillauma.

Víte, jak takový špičkový houslista relaxuje? Kdo je jeho vzorem? A jak se v jeho hudební rodině žije? Víc si poslechněte v rozhovoru s Josefem Špačkem.

Spustit audio