Knihy mají být osahané. Těch, které leží zaprášené na poličkách, je mi líto, připouští knihkupec Ženíšek

13. únor 2023

„Zajímají mě knížky, které jsou moudré a já se nad těmi moudry většinou usmívám,“ říká knihkupec Michal Ženíšek. V Brně provozoval malé knihkupectví úctyhodných 33 let. S prodejem knih začínal na školní lavici a prodával doslova na ulici. Léta byl spojen i s divadlem Husa na Provázku.

„Prodával jsem hlavně ty knížky, které chtěli zákazníci. ‚To nejde‘ pro mě neexistovalo – co si zákazník přál, to měl,“ vzpomíná knihkupec.

S prodejem knih začínal v roce 1990. „V Brně tehdy bylo 22 knihkupectví na kilometr čtvereční, což nebylo nikde na světě,“ dodává k porevolučnímu trhu Ženíšek. „A všichni měli stejné knížky. Já jsem začal prodávat knížky od soukromých nakladatelů.“

„Jestli jsou knihy v poličkách a práší se na ně, tak je mi jich líto. Knížky mají být osahané a očtené a má být vidět, že neleží jen tak ladem,“ komentuje svůj vztah ke knihám. „Ohnuté rohy i rukou psané poznámky jsou důkazem toho, že s knížkou někdo pracuje.“

Jak se pozná kvalitní kniha? A jakou má Michal Ženíšek na nočním stolku? Jak vnímá elektronické knihy a prodej knih přes internet? Které tituly se ho jako čtenáře hluboce dotkly? Poslechněte si záznam Apetýtu, moderuje Jarka Vykoupilová.

Spustit audio

Související