Klid v problémových ulicích Břeclavi má zajistit Úsvit

30. květen 2014

Břeclavská radnice nechala proškolit šestici strážníků a policistů speciálně na zásahy v místech, kde se koncentrují nepřizpůsobiví obyvatelé. Výcvik je součástí projektu Úsvit, který má skoncovat s problémy v takzvaných sociálně vyloučených lokalitách.

„Strážníci a policisté České republiky cvičí modelové situace,“ prozradila Dagmar Gasnárková z odboru sociálních věcí břeclavské radnice, „učí se, jak mají reagovat v terénu.“

Hlavním působištěm těchto proškolených policistů budou ulice Riegrova, Krátká a Na Zahradách, kde si mnozí už dlouhou dobu stěžují na své problémové sousedy. Jsou prý hluční, nepořádní a někteří i kradou. Město už nechalo v místě zřídit služebnu městské policie.

„Školení čeká v tomto týdnu také nového romského asistenta prevence kriminality,“ dodala Gasnárková. Ten nastoupil do své funkce teprve na začátku října. Město si ale jeho první výsledky v terénu velmi pochvaluje.

V listopadu chce město také přesně zmapovat, co lidé ze jmenovaných ulic trápí. Věrný obrázek má dát anketa. „Rozhodně ale naše snahy nechceme omezovat jenom na tuto lokalitu,“ slibuje starosta Oldřich Ryšavý, „chceme, aby bylo bezpečno v každém zákoutí města.“ Možná se tak proto časem uskuteční stejná anketa i ve zbytku Břeclavi.

K větší bezpečnosti má přispět i velká obnova kamerového systému. Ten je totiž zastaralý a nedohlédne na všechna potřebná místa ve městě. „Chtěli bychom se do toho pustit v příštím roce,“ upřesnil starosta Ryšavý.

autor: hon
Spustit audio