Kde vezme Brno peníze na své miliardové investice? Radní opět zvažují prodej Technologického parku

22. únor 2023 14:30

Technologický park v Brně by mohl být opět na prodej. Vedení města zvažuje, že by svou firmu nebo některé parcely na pomezí Králova Pole a Medlánek nabídlo v elektronické dražbě.

Brno získalo většinu akcií před čtyřmi lety, zaplatilo za ni přes půl miliardy korun. Město by teď na prodeji mohlo vydělat minimálně jednou tolik. Koalice se na tom ale ještě neshodla a výtky mají opoziční zastupitelé.

„Pojďme se bavit o tom, že bychom to skutečně zpeněžili a použili peníze tam, kde Brno potřebuje investovat – multifunkční hala, Janáčkovo kulturní centrum,“ potvrzuje náměstek primátorky René Černý z hnutí ANO. Podle něj některé pozemky Technologický park nepotřebuje a mohly by tam místo sídel firem vzniknout třeba byty.

Čtěte také

Opoziční zastupitel Tomáš Koláčný z Pirátské strany s prodejem firmy ani pozemků nesouhlasí: „To rozvojové území pro zasídlování dalších společností je extrémně důležité.“

Primátorka Markéta Vaňková z ODS řekla, že si umí představit spíš prodej pozemků než celé firmy. „Zpracovává se územní studie, která má odpovědět na další rozvoj té lokality. Teprve poté, co budeme mít studii zpracovanou, což by mělo být do konce června tohoto roku, tak budeme moci rozhodnout, jakou část území bychom případně byli ochotni dát do nabídky. Od toho se odvine i cena,“ vysvětluje Vaňková

Radní čekají na výsledky územní studie, která má v létě napovědět, jak celou lokalitu rozvíjet.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související