Jihomoravský kraj by chtěl získat podíl v brněnském Technologickém parku

19. listopad 2021

Jihomoravský kraj zvažuje, že koupí podíl v brněnském Technologickém parku. Jde o městskou firmu, která vlastní rozvojový areál s výzkumnými a inovačními společnostmi.

Hejtmanství mohlo akcie Technologického parku získat před dvěma lety od soukromého majitele. Krajští zastupitelé to tehdy odmítli. Podíl za víc než půl miliardy korun proto koupilo Brno. Město teď řeší, jak s nimi dál naložit.

Radní Brna tento týden oznámili, že firmu v hodnotě miliard korun zatím neprodají, jak původně zvažovali. Zvýšily se totiž daňové příjmy města. „Takže už pro nás není tak zásadní získat příjem z prodeje Technologického parku,“ říká primátorka Markéta Vaňková z ODS.

Radní Tomáš Koláčný z Pirátské strany uvedl, že by rád, aby do firmy vstoupilo Vysoké učení technické a Jihomoravský kraj. Krajský pirátský radní Jiří Hlavenka říká, že jejich koalice tuto možnost zvažuje. „My jsme se o tom pobavili v Radě a shodli se na tom, že to v zájmu kraje je.“

Brno ale zatím neví, jak s akciemi naloží. Podle primátorky je nejreálnější, že si město nechá většinový podíl a část majetku prodá.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související