Za pozemky pod přistávací dráhou na brněnském letišti zaplatí kraj 22 milionů korun

Jihomoravský kraj nejspíš koupí za 22,5 milionu korun pozemky pod přistávací dráhou na letišti v Brně. Zároveň radní dnes odsouhlasili i částku, kterou dostanou od provozovatele letiště za vyžívání krajských pozemků pod dvěma halami.

Jde o pozemky pod přistávací dráhou a jejím okolí. Celkově měří asi 1,5 hektaru. Původně byly v katastru zapsaní nedopatřením dva majitelé těchto pozemků. Spolu s krajem se jím stal ještě právě Michal Horký. Hejtmanství s ním prohrálo u soudu spor o určení vlastnictví. Horký pozemky koupil v roce 2016 od tří lidí, kteří je zdědili. Ti se dlouhodobě snažili s krajem na jejich prodeji dohodnout, ale nedařilo se jim to.

Čtěte také

Horký jim za ně dal dohromady necelého půl milionu korun. A sám po vedení kraje původně chtěl údajně až 60 milionů. Ale to výrazně přesahovalo cenu určenou znaleckým posudkem. Ta je právě těch 22,5 milionu, na kterých se teď obě strany sporu dohodly.

„Pan Horký má nárok na 1 600 000 korun ročně, to je forma nájemného. Takže my jsme mu vyplatili v letošním roce 5 milionů za to nájemné, těch 22 milionů ale musí schválit zastupitelstvo. Doufám, že to projde a že ten spor budeme mít vyřešený,“ říká krajský radní Vladimír Šmerda z ODS. Nejasnosti ohledně vlastnictví pozemků sahají do období po II. světové válce.

Radní dnes také vyřešili situaci ohledně pozemků na letišti, na kterých jeho provozovatel firma Accolade postavila několik hal.

Zatím se kraj dohodl na částce 67,5 milionu korun, kterou dostane za provoz dvou hal na svých pozemcích. V těch má letiště logistické centrum. Za tuhle sumu bude moct společnost pozemky s posvěcením kraje využívat na 60 let. Část těchto peněz využije hejtmanství právě na nákup pozemků pod přistávací dráhou. S provozovatelem letiště ale bude vedení kraje ještě dál jednat, pokud jde o zbylé tři haly na krajských pozemcích. Celkově by chtěl za všech pět hal 120 milionů.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související