Jihomoravský kraj u soudu definitivně prohrál spor o pozemky pod brněnským letištěm

Jihomoravský kraj neuspěl u soudu se žalobou o určení vlastnictví pozemků pod letištěm v Brně. Ty měly v katastru nemovitostí dva majitele. Kromě hejtmanství ještě podnikatele Michala Horkého. Ten je teď podle pravomocného verdiktu jediným vlastníkem. Hejtmanství s ním hodlá jednat o tom, jak situaci vyřeší.

Krajský soud rozhodoval o odvolání hejtmanství. Nesouhlasilo s výsledkem rozhodnutí Okresního soudu Brno-venkov z loňského října, který rozhodl, že pozemky patří brněnskému podnikateli a investorovi Michalu Horkému. 

Krajský soud tento verdikt potvrdil. „Žalovanému svědčí nepřetržitá řada na sebe navazujících nabývacích titulů a je tedy vlastníkem těchto pozemků, a to i za stávající situace, kdy stát vybudoval v uvedené lokalitě letiště, ačkoliv mu k takovému postupu nesvědčil žádný relevantní právní titul,“ říká mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Čtěte také

Rozsudek je teď pravomocný. Úřad se sice mohl proti rozhodnutí dovolat, ale podle jeho mluvčí Moniky Brindzákové k tomu nenašel důvody. „Vlastníka pozemků jsme písemně oslovili a dotázali se na jeho postoj k případnému možnému odprodeji. Zatím zpětně nereagoval. Počítáme s tím, že v první fázi bude požadovat vydání bezdůvodného obohacení.“

V minulosti se snažil kraj i tehdejší duplicitní, dnes jediný, vlastník s Horkým dohodnout. „Na jaře 2018 nám sice sdělil svou představu o ceně pozemků opřenou o znalecký posudek, který si nechal vyhotovit. Tato cena je však zcela neakceptovatelná a neodpovídající skutečnosti a znalecký posudek, dle našeho názoru, i po formální stránce zcela nevyhovující,“ tvrdí Brindzáková. Podle ní chtěl brněnský podnikatel v minulosti za pozemky desítky milionů korun.

Duplicitní vlastnictví

Michal Horký koupil pozemky v říjnu 2016 od tří majitelů, kteří je zdědili. Od roku 1948 je vlastnila jejich rodina. Trojice dědiců údajně chtěla celou situaci s hejtmanstvím vyřešit, ale to se nedařilo. A tak nakonec pozemky o výměře asi 16 tisíc metrů čtverečních prodali Horkému.

„Pozemky jsem řádně koupil. O řešení duplicitního zápisu dohodou jsem se snažil v minulosti jak já, tak předchozí vlastníci, a to mnoho let. Pak nám najednou zničehonic bez předchozího avíza byla doručena žaloba, kterou se Jihomoravský kraj neúspěšně domáhal určení, že je výlučným vlastníkem mých pozemků,“ namítá Horký.

Podle Horkého byl Jihomoravský kraj zapsán jako duplicitní vlastník administrativním nedopatřením a nikdy pozemky nemohl vlastnit. „Já za sebe nemám žádnou potřebu věc nijak řešit. Jsem vlastníkem předmětných pozemků a nemám potřebu se jich zbavovat, tudíž žádnou nabídku na prodej pozemků činit nehodlám. Nemám žádnou informaci o tom, že Jihomoravský kraj měl o mé pozemky zájem a zároveň nemám ani informaci o tom, že by Jihomoravský kraj chtěl moje pozemky nadále užívat. O tom, že Jihomoravský kraj ve sporu podlehl a jeho žaloba byla pravomocně zamítnuta, Jihomoravský kraj ví již od loňského října.“

To, že je teď muž jediným majitelem, by nemělo provoz letiště podle hejtmanství nijak omezit.

Spustit audio

Související