Brno díky dohodě s hotelem International může začít stavět koncertní sál pro filharmonii

Brno se dohodlo s majiteli hotelu International na spolupráci při výstavbě Janáčkova kulturního centra. Hotel stojí v centru města, poblíž budoucího sálu pro brněnskou filharmonii. Patří mu trafostanice, která sálu překáží. Tu od něj město převezme a vymění ho za jiný dům.

Kromě trafostanice na nynějším náměstí Ludvíka Kundery mezi Veselou a Besední ulicí hotelu International patří taky schodiště a vápencové sousoší Pohostinnost někdy zvané jako Pohostinství z 60. let minulého století. Cena za tyto nemovitosti je asi 20 milionů korun.

Pokud to na začátku dubna schválí zastupitelé, dostane hotel výměnou čtyřpodlažní komplex domů ve Starobrněnské ulici s číslem popisným 20, který stojí na rohu u Šilingrova náměstí, u vstupu do průchodu k Velkému Špalíčku. Jeho hodnota je 60 milionů korun. Skoro čtyřicetimilionový rozdíl hotel městu doplatí.

Trafostanice překáží stavbě Janáčkova kulturního centra kvůli technologiím pro hudební sál. S jejich umístěním se původně počítalo na střeše domu. Akustici ale měli obavu z toho, že by provoz techniky mohl způsobovat vibrace a narušovat tak zážitek posluchačů. Proto se Brno rozhodlo, že technologie umístí do podzemí zhruba do míst, kde teď stojí trafostanice, v sousedství dokončených, ale stále zavřených podzemních garáží.

V úrovni ulice pak podle náměstka primátorky Tomáše Koláčného z Pirátské strany vznikne volné prostranství před koncertním sálem. Město přestaví schodiště vedoucí k hotelu a Husově ulici a přestěhuje tam i sousoší Pohostinství.

Čtěte také

Výstavba sálu začne na podzim

Pokud dohodu schválí zastupitelé, tak v půli dubna by mělo začít výběrové řízení na stavební firmu, která by měla zakázku za asi dvě miliardy korun dostat někdy na podzim. Platit to bude Brno, Jihomoravský kraj a stát. Výstavba má začít v září nebo v říjnu a hotová bude v půlce roku 2025.

Součástí dohod s Internationalem je i to, že vedení hotelu stáhne odvolání ve stavebním řízení. Podle primátorky Markéty Vaňkové z ODS tak už nic zahájení prací nebude bránit, sama už ale dřív řekla, že doufala, že výstavba začne mnohem dřív, dohody s hotelem ale byly složité a nepodařily se ani minulým koalicím.

Vedení hotelu International zatím nechtělo komentovat, jaké mají s budovou Starobrněnská 20 a jejími nájemníky plány.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související