Každá ruka dobrá! Na jižní Moravě pokračuje úklid, s lehčími pracemi pomáhají i děti

1. červenec 2021

Ráno si převzal vysvědčení na základní škole v Ratíškovicích a po obědě už v pracovním pomáhal s úklidem odpadu a sutin v sousedním Hodoníně. Řeč je o žákovi 7. třídy Vojtovi Tomanovi. Stejně jako každý den od minulého pátku tráví odpoledne prací jako dobrovolník v lokalitě Na Pánově.

„Dvě hodiny jsem si dal pauzu a potom jsem šel hned na Pánov, protože tady chtěli pomoct,“ říká sedmák Vojta, který si vyzvedl vysvědčení a vyrazil zase pomáhat. „Chystám se oškubávat ten polystyrén, protože se to bude dělat celé nové.“

Když udeřilo tornádo, byl Vojta doma. „Strýc volal taťkovi, že bylo 400 metrů od něj tornádo. Říkal jsem, že to přece není možné, viděl jsem to jenom v televizi, že bývají tornáda v Americe, ale ne v Česku. Střechy, stromy, úroda, všechno je zničené.“ Ratíškovice jsou od Hodonína vzdáleny 10 kilometrů. „Dojel jsem sem na kole, měl jsem u sebe rukavice a pití a šel jsem jim pomáhat.“

Dobrovolníci v osadě Na Pánově pomáhají odnášet poničenou garnýž

Marek Koza pracuje na domu svých rodičů. „Byli naštěstí odjetí v Chorvatsku, takže jim se nic nestalo. Už jsou zpátky. Já to musím zvládnout a rodiče raději, ať tady nejsou. Střecha se znovu výztuží, udělají se stropy vevnitř, nový sádroš, okna, zateplení, elektrika a už to bude hotové. Ještě že došli dobrovolníci a na tu střechu klempíři, zedníci – úžasná parta lidí se tady sešla.

Kluci nám pomáhali odnášet garnýž. Prostě každá ruka dobrá. Pomáhají odnášet cihly, zateplení, ty menší práce zvládají a jsou super,“ usmívá se Marek Koza.

Spustit audio

Související