Kateřina Toušková se věnuje fyzioterapii v jezdectví. Snažím se, aby jezdec koni co nejméně překážel, říká

20. září 2023

Kateřina Toušková se k závodění na koních dostala na střední škole – vyzkoušela si parkur i drezúru. Pak se ale začala naplno věnovat fyzioterapii, kterou propojuje s koňmi. Jak její práce s jezdci pomáhá zvířatům?

„Koně jsem měla ráda odmalička, asi od osmi let jsem začala pravidelně chodit na tréninky, taky jsem jezdila na různé koňské tábory. V patnácti letech jsem odcházela z rodného Brna studovat střední školu do Orlických hor. To už jsem měla vlastního koně – vyhrála jsem ho, protože se se mnou táta nerozvážně vsadil, že když budu mít vyznamenání a dostanu se na školu, tak mi ho koupí,“ směje se Toušková.

Kateřina Toušková

Přes týden studovala, o víkendech pracovala ve stájích. Kromě studia zvládla složit zkoušky základního výcviku jezdce a získat tak licenci, která opravňuje k účasti na závodech. „Po složení cvičitelských zkoušek mě začala bavit drezúra. Tam záleží na harmonii mezi jezdcem a koněm.“

Dalším životním milníkem byl pro ni přechod na vysokou školu – začala studovat fyzioterapii. „Došlo mi, že závodní svět není můj směr. Hlavní je pro mě radost z toho, když se mi povede to, na co jsme s koněm trénovali,“ dodává.

Koně a zdravý posed

Posléze se začala se zabývat tím, jak se jezdec s koněm vzájemně ovlivňují. „Pokud vím, tak v celé republice je nás asi pět, kteří se věnujeme aktivně tréninku sedu jezdce. Nejvíc mě potěší, když mi maminka od mladé závodní jezdkyně pošle zprávu, že se jí po našem tréninku výrazně zlepšilo hodnocení na závodech. Když to řeknu zjednodušeně, tak se snažím o to, aby jezdec koni co nejméně překážel,“ vysvětluje trenérka.

Čtěte také

Chodí za ní nejen profesionální jezdci a jezdkyně, ale do ambulance i běžní lidé. „Nemusíte zrovna sedět v sedle, ale i při sezení na židli je pro nás důležitá celá řada věcí, kterými si můžeme škodit. Pokud máme dlouhodobě jednostrannou zátěž nebo sedavé zaměstnání, tak se to projeví. Je dobré na to myslet, protahovat se několikrát za den, mít dobře nastavenou výšku stolu a židle nebo třeba střídat při práci s počítačovou myší levou a pravou ruku,“ radí Kateřina Toušková.

Jak její práce s jezdci pomáhá zvířatům? A proč je dobré mít na jízdárně zrcadlo? Poslechněte si záznam Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související