Karel Vágner o Jožkovi Černém: Musím ho ve všem poslouchat, protože jsem o osm dní mladší

10. březen 2023

Co spojuje Jožku Černého a Karla Vágnera? Kromě hudby a fotbalu teď i jejich společná kniha. Za léta jejich přátelství vznikly mnohé (nejen hudební) společné projekty. Letos spatřila světa kniha s názvem Můj kamarád Žudro. „Za devatenáct let mi bude sto, takže mám štěstí, že si všechny naše společné zážitky pamatuji.“

„V knížce je celý můj život. Když jsme spolu začali hrát fotbal, tak mi Petr Salava (zakladatel fotbalového klubu osobností AMFORA, pozn. red) říkal, že Karel je nezvládnutelný. Že já jsem jediný, koho poslouchá. Dneska jsme dvojka, která nejde roztrhnout,“ říká Jožka Černý. „Dá se říct, že jsme společně s Amforou projeli celý svět. Jožkovi se nestýskalo po jeho ženě, ale jak má doma veterány, tak mluvil pořád jen o nich. Já už jsem z něho šílel,“ vypráví Vágner.

Kniha Jožka Černý – Můj kamarád Žudro

V rozhovoru zavzpomínali autoři knihy i na své spolupracovníky a kamarády: „Z Hančina odchodu se nevzpamatuju do konce života, spolupracovali jsme spolu padesát let, je to pro mě strašná rána,“ připomíná Vágner Hanu Zagorovou. „Další zpěvačku, kterou miluji, je Jarmila Šuláková. Ta měla jezdit po světě s Jožkou a ukazovat naši muziku! Jsem rád, že teď zpívá její dcera, která je jí podobná vzhledem i hlasem,“ dodává Karel Vágner.

Velkou osobností byl také moravský skladatel zlidovělých písní Fanoš Mikulecký. „Napsal pro mě krásné písničky, protože jsme spolu pracovali v kulturním domě v Břeclavi. Ani bych ho nenazval skladatelem – když zazpíval ptáček, tak on sedl a udělal z toho muziku. Díky němu jsem se pustil do čehokoliv. Naštěstí mi to vždycky šlo, to byl dar už od rodičů,“ říká Černý.

Rodina, to je radost!

„Rodina mě těší. Žijeme v Břeclavi a celý život jsem se tam ze všech svých cest rád vracel,“ přiznává Černý. „Já mám šest dětí a osm vnuků,“ dodává Vágner. „Všichni jsou úžasní, akorát Jakub mi kdysi utekl ze třetího ročníku konzervatoře a odjel do Austrálie chytat ryby. Dneska spolupracujeme, dělám muziku do jeho filmů nebo seriálů. Svoje děti jsem moc nezažil, když začínaly chodit a mluvit, byl jsem pořád ve světě. Tak si to teď užívám s vnoučaty.“

A jak oba oslaví letošní narozeniny? „Třeba pro nás typickým způsobem – s cimbálkou v moravském sklepě.“

Za jaký honorář malý Jožka zpíval? Jakou nezapomenutelnou větu řekl Karlu Vágnerovi Karel Gott a jak do toho zasáhl Jožka Černý? O tom uslyšíte v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou. Poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související