K pečené kachně se hodí červené zelí. Připravte si vyhlášenou moravskou verzi

Možná i vy si rádi dáte k pečenému masu dušené zelí. Podařilo se nám získat recept z vyhlášené Moravské restaurace v Olomouci na jejich červené zelí s červeným vínem a jablky, které podávají k pečené kachně. Vyzkoušejte recept tamního šéfkuchaře Zdeňka Hradeckého.

Červené zelí s jablky

červené zelí
slanina
cibule
jablka
voda
červené víno
cukr
ocet
sůl

Postup:

Zelí očistíme. Zbavíme košťálu a špatných listů a nakrouháme na nudličky.

Cibuli a slaninu nakrájíme na kostky a společně dozlatova orestujeme ve větším kastrolu. Poté přidáme nakrájené zelí, zastříkneme červeným vínem, podlijeme vodou a dusíme přibližně 20 minut do měkka. Až je zelí poloměkké (na skus), přidáme malé množství světlé jíšky. Dobře promícháme a dusíme.

Čtěte také

Na závěr dochutí octem, solí a cukrem a přidáme na kostičky nakrájená jablka, která v teplém zelí změknou.

Zdeněk Hradecký

Jíška

rostlinný tuk (olej)
hladká mouka

Postup:

Na pánvičce rozpálíme rostlinný tuk, zasypeme hladkou moukou a stále mícháme. Světlou jíšku získáme tak, že mouku necháme v rozpáleném tuku jen zpěnit.

Zdeněk Hradecký

Vyučil se kuchařem a číšníkem v Litovli. Zkušenosti sbíral v klasických českých restauracích, ale i pizzeriích a vařil také díky svému kamarádovi česká jídla v české restauraci v Německu v Hanoveru. Dnes vaří klasiku v Moravské restauraci v Olomouci. Snaží se vařit jednoduše, rychle a levně. Miluje pizzu a vepřové řízky. Je zadaný a má děti.