Jídlo z jednoho hrnce: Pečená kuřecí stehna na zelí a se smetanou od Boženy Tompichové jsou dokonalá

Vypečené kuře, brambory se zlatavou kůrčičkou a zelí nasáklé výpekem a smetanou chutnají luxusně. Tohle jarní jídlo připravíte tak, že ingredience naskládáte do remosky a o víc se nestaráte. Božena Tompichová ze Žatce vaří nejraději v jednom hrnci také proto, že se všechny ingredience krásně chuťově propojí.

Ingredience
  • 3 kuřecí stehna
  • 3 cibule střední velikosti
  • 7 brambor střední velikosti
  • 200 g anglické slaniny
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 370 g  kysaného sterilovaného zelí
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce oleje na vymazání

Postup

Kuřecí stehna opláchneme a osušíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na centimetrové plátky. Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Kuřecí stehna z obou stran osolíme a opepříme.

Remosku lehce vymažeme olejem a poklademe cibulí a slaninou. Slijeme zelí a rozprostřeme do další vrstvy. Zelí lehce pokmínujeme a poklademe na něj nakrájené plátky brambor, které také pokmínujeme a ještě osolíme.

Na závěr položíme na vrstvy okořeněná kuřecí stehna a zalijeme vše smetanou. Smetana se krásně během pečení vsákne do masa a brambor.

Zapneme remosku a pečeme tři hodiny. Během pečení kontrolujeme. Pokud nemáte remosku, můžete vyzkoušet upéct v troubě v přiklopeném pekáči.

Božena Tompichová

Recept má od snachy, ale vylepšila ho přidáním brambor, cibule a slaniny. Tím vzniklo toto vynikající a jednoduché jídlo.

Během čekání na pečené stehna jsme ochutnali vynikající třenou bábovku a slané taštičky plněné nivou a špenátem. Jako dárek jsme od paní Tompichové dostali ručně šité kapsičky na doklady a kuchyňské chňapky. Moc děkujeme.

Patrik Rozehnal a Božena Tompichová
autoři: Patrik Rozehnal , djo