Je fajn se občas rozčílit a zařvat si, říká režisér a aktuálně psychoterapeut Vladimír Michálek

Třicet let pracoval jako režisér filmů. Stojí například za snímky Babí léto nebo Zapomenuté světlo. Dnes se věnuje psychoterapii. Hostem pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka byl Vladimír Michálek.

Vladimír Michálek, který stojí za nejlepšími filmy poslední doby, ať je to Babí léto s Vlastimilem Brodským nebo Zapomenuté světlo s Bolkem Polívkou, není jen úspěšným režisérem, ale také vyhledávaným psychoterapeutem. Na pohovce Jožky Kubáníka proto byla řeč nejen o filmech, ale i o životě jako takovém.

Vladimír Michálek je jedním z mála, který může říct: Obsluhoval jsem Bohumila Hrabala. V době studií totiž pracoval jako číšník u Zlatého tygra, kam chodil i pan Hrabal a jeho přátelé. Jaké to bylo setkávání? „S dědkama jsem neměl moc času vykecávat. Pro mě to byla šichta. Já jsem musel dvouma rukama vynosit od tří do půl jedenácté 7,5 hektolitrů piva,“ vzpomíná se smíchem Vladimír Michálek a dodává, že pan Hrabal mu dával vždycky dýško tak pětikorunu.

Ohledně své současné praxe psychoterapeuta občas říká, že lidé nechali své tělo v šatníku. Co to znamená? „Že všechno zařídí ten racionální šéfíček nahoře, šedá kůra mozková. A přitom máme kámoše, kterému říkáme naše tělo, a to mělo být propojeno.“

Uvádí to třeba na příkladu vzteku. Ačkoli on sám působí velmi klidným a vyrovnaným dojmem, říká, že je fajn se občas rozčílit a zařvat si. A hlavně se pak kvůli tomu na sebe nezlobit, protože to tak asi mělo být. „Když se držíte v klidu, tak ten vztek ve vás zůstane. Takže ho musíte vyndat. A pokud se nedostane ven, tak se vám začnou vytvářet negativní fantazie a zbytečně k tomu člověku pak máte negativní vztah,“ vysvětluje Vladimír Michálek. „Je prostě lepší si to konkrétně vyříkat a pak třeba říct ‚To jsme se skvěle pohádali, viď.‘ A není tam pak třeba týden ticha,“ dodává.

Kdy by člověk měl zajít k terapeutovi? A co si myslí o knihách o seberozvoji? Poslechněte si zajímavé povídání Jožky Kubáníka s Vladimírem Michálkem o filmu, o terapiích i o životě.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související