Čvanča někdy sprdne Jíťu, ale jsou furt kamarádky, říká se smíchem Jitka Čvančarová

Herečka, zpěvačka, filantropka, moderátorka, režisérka - tím vším je Jitka Čvančarová, která přijala pozvání na rozhlasovou Pohovku Jožky Kubáníka.

Tatínek herečky Jitky Čvančarové byl elektrotechnik a pracoval celý život v Českém rozhlase, Jitka tak rozhlasovou domovskou budovu na Vinohradské 12 důvěrně zná z dětství. Jak sama říká, rozhlas jí učaroval. „Já jsem nevyrostla úplně na pohádkách, ale na rozhlasových hrách, což podědili i moje děti, nebo spíš - já jsem jim to nabídla. A teď mi třeba moje dcerka řekla ‚Maminko, já ten příběh vidím celý v hlavě.‘ A to je tím, že je to geniálně udělané a probouzí to fantazii,“ říká Jitka Čvančarová s obdivem k rozhlasové práci.

Sama ale zamířila na divadelní prkna. Profesní dráhu herečky jí rodiče rozmlouvali. Tatínek jí říkal, že je to těžká profese. Zkoušky na JAMU dělala Jitka tajně, dopis o přijetí dlouho nosila v kapse a doma vše prozradila až po několika týdnech. A tehdy se ukázalo, jak velkou podporu rodiny má.

Jitka Čvančarová se ale nevěnovala a nevěnuje jen herectví. Už 20 let je také patronkou organizace DEBRA ČR, která se snaží usnadňovat život lidem s tzv. nemocí motýlích křídel. A aktuálně je také režisérkou, kdy vlastně režíruje sebe sama v divadelní hře Vlaštovka. Tady se smíchem rozlišuje herečku Jíťu a režisérku Čvanču: „Herečka Jíťa může trošku zlobit, může zdržovat a je s ní větší ‚čurina‘. Čvanča má větší zodpovědnost, někdy Jíťu sprdne, ale myslím si, že si rozumějí dobře.“

Proč se Jitka Čvančarová svého času rozhodla skončit s herectvím a co ji přinutilo k návratu na divadelní prkna? A co by řekla svým dětem, kdyby se také chtěli stát herci? Poslechněte si v rozhovoru Na pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.