Jaký bude rok 2020 po finanční stránce? Zvýšení minimální mzdy, důchodů i ceny za doporučené psaní

S novým rokem přichází řada změn, které se dotknou našich peněženek. Někdy v dobrém, někdy naopak. Ekonomové například očekávají další růst průměrné mzdy. Doprovázet ho ale budou i větší výdaje. Změny přichází také v oblasti zdravotnictví či stavebnictví.

Finančně si polepší například ti, kteří dosud za svou práci dostávali nejméně. Zvyšuje se totiž minimální mzda, a to o 1 250 korun na 14 600 korun za měsíc. Přidáno dostanou také policisté, hasiči nebo zaměstnanci kulturních zařízení. Platy státních zaměstnanců vzrostou o 1 500 korun. Zvýší se i rodičovský příspěvek, a to z 220 000 na 300 000 korun. Nárok na navýšení ale budou mít jen noví příjemci nebo ty rodiny, které už příspěvek pobírají. Penzisté můžou počítat s vyššími důchody, ty se v průměru zvýší o 900 korun.

Čtěte také

Růst daní

Zvyšuje se spotřební daň u cigaret, tvrdého alkoholu a také daň z hazardu. U tabákových výrobků se zvýší o 10 %, u lihovin je pak nárůst třináctiprocentní. Třeba půllitrová láhev tvrdého alkoholu tak podraží kvůli vyšší dani zhruba o devět korun, krabička cigaret až o 13. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká. Daň z loterií se zvýší z 23 % na 35 %. Celkem by měly daňové změny přinést do státní kasy skoro 10 miliard korun. Na druhou stranu se ale od ledna snižuje daň z přidané hodnoty u tepla a chladu, a to na 10 %. Od května pak dojde ke stejnému procentuálnímu snížení DPH u vodného, stočného, točeného piva a také například u stravovacích služeb.

Pošta a nemovitosti

O tři koruny bude dražší poslání doporučených a cenných psaní nebo poštovní poukázky A a C. Dražší bude i zapsání nemovitosti do katastru. Cena tohoto úkonu vzroste z tisíce na dva tisíce korun. A jen pro zajímavost: zvyšuje se také poplatek manželům, kteří se dopředu nedohodnou na rozvodu. Místo 2 000 zaplatí 7 000 korun.

Mýtné

Od ledna se povinnost platit mýto rozšířila na skoro 900 kilometrů silnic I. třídy. Vztahuje se na všechna auta nad 3,5 tuny. Nově bude zpoplatněná například silnice I/50 od Brna až na hranici se Slovenskem a také silnice I/43, tedy hlavní tah Brno - Svitavy.

Čtěte také

Zavedení e-Neschopenky

eNeschopenka je projekt, který přinesla novela zákona o nemocenském pojištění. Má elektronicky propojit lékaře, zaměstnavatele a Českou správu sociálního zabezpečení a zjednodušit tok informací mezi nimi. V praxi by to mělo znamenat méně papíru a větší přehled. Nemocný už nebude muset předávat doklady zaměstnavateli, náhrada mzdy i nemocenské mu přijde automaticky. Pacientovi dál zůstane v papírové podobě jen průkaz práce neschopného. Někteří lékaři ale systém kritizují jako nepřipravený a chystají se ho bojkotovat. Třeba ve Zlínském kraji část lékařů ohlásila, že i v novém roce budou psát neschopenky ručně.

Úspornější domy

Od ledna se zpřísňují pravidla pro stavbu rodinných domů. Novostavby totiž musí být až o pětinu úspornější než stávající domy. Nařizuje to vyhláška o energetické náročnosti budov. Pro domácnosti to znamená hlavně vyšší investice – podle odhadů zhruba o 10 až 15 %. Ty by ale měly vést k levnějšímu provozu v budoucnu.

autor: gaj
Spustit audio

Související