Od Nového roku musí mít psi pod kůží aplikované čipy, jinak hrozí majitelům pokuta

30. prosinec 2019

Povinnost čipování psů zavádí od ledna 2020 novela veterinárního zákona. Ministerstvo zemědělství si od novinky slibuje lepší kontrolu chovů a evidenci psů, stejně tak jejich snazší a rychlejší dohledání, když se majiteli zatoulají.

Pokud bude mít pes čip, tak bude snazší najít jeho majitele. Hlavní argument zákonodárců byl ten, že povinné označování psů bude bičem na takzvané množírny. Tam chovatelé vydělávají na štěňatech bez průkazu původu a psy množí, aniž by dělali potřebné zdravotní testy. To může vést k závažným onemocněním zvířat.

Štěně (ilustrační foto)

Od 1. ledna 2020 tak musí mít mikročip všichni psi, výjimku mají pouze ti, kteří mají čitelné tetování provedené před červencem 2011. Štěňata musí nechat majitelé nechat označit čipem nejpozději s prvním očkováním proti vzteklině, tedy nejpozději v půl roce věku psa. Číslo mikročipu veterinář zapíše do očkovacího průkazu psa. Jeho zanesení do registrů, kterých u nás nezávisle na sobě funguje asi 10, není povinné. To ostatně kritizují i některé útulky, nařízení tak prý není úplné. A dohledání majitelů psů bude stále složité. Státní veterinární správa přesto věří, že získá větší přehled o tom, kdo a kolik psů chová.

Povinné čipování veterináři nebo chovatelé vítají. Kritizují ale to, že neexistuje jeden centrální registr, který by spravoval stát a kam by se údaje o čipu, psovi a majiteli zapisovaly. Bez samotné registrace není možné dohledat majitele. Navíc registrace je možná ve většině případů pouze přes internet. Registrů je několik a zapsání je zpoplatněné. Některé obce nebo městské policii si vytváří vlastní databáze – ty pomáhají hlavně v případech, kdy lidem utíkají psi pravidelně.

Kolik očipování a zapsání do registru stojí?

Ceny jsou pohyblivé. Existují totiž různé druhy čipů. Obecně člověk zaplatí za čip, práci veterináře a registraci od 700 do 2 000 korun. Například Boskovice zavedly povinné čipování už dříve. Břeclav před zavedením zákona chtěla pejskaře motivovat a čipování jim proplácela. Samotný čip měří asi centimetr a veterinář ho přes injekční stříkačku zavede psovi na levou stranu krku.

Kontroly a pokuty

Za psa bez čipu bude od roku 2020 hrozit majiteli ve správním řízení pokuta až 20 tisíc korun. Kromě toho můžou dostat majitelé ještě jednu pokutu, protože neočipovaným psům automaticky nebude platit ani povinné očkování proti vzteklině. Plošné kontroly kvůli čipům veterinární správa ani strážníci ale neplánují. „Bude se jednat pouze o kontrolu v případě, že pes uteče a dostane se k nám do útulku a tam by pracovníci útulku zjistili, že pes čip nemá. Strážník to musí oznámit do správního řízení a pošle podnět veterinární správě, která rozhodne o možné pokutě,“ říká mluvčí brněnské městské policie Tereza Kadrnožková.

Nejvíc neočipovaných psů očekávají strážníci a veterinární správa u bezdomovců.

autoři: ahe , Štěpánka Kadlečková
Spustit audio