Jak správně grilovat rybí filety? Zapomeňte na marinádu, nechte vyniknout chuť ryby

Grilování ryb není žádná věda a je to rychlé. „Je potřeba dodržet pár zásadních věcí,“ říká kuchařský expert Ivan Vodochodský. Co radí?

Na grilování doporučuje koupit rybu čerstvou, ale dá se použít i zmražená. Ta se musí nechat přes noc rozmrznout, a pak ji pořádně osušit papírovými utěrkami, aby se na grilu dala použít.

Výborné jsou ryby sladkovodní. Když máme rybí filet, měl by být vyšší, což nabízí třeba losos. U nižších filetů je potřeba použít grilovací podložku. Pro lepší chuť ji můžete potřít máslem. Zásadně grilujeme kůží dolů, kůžička krásně zezlátne.

Lososa pečeme 5–6 minut z jedné strany, obrátíme a pečeme už jen minutku. Odstavíme na zbytkové teplo, kde ho necháme tři minuty odpočívat.

Rybu není třeba trápit dlouhým žárem a dlouhou přípravou. Zbytečné jsou i marinády, je lepší nechat vyniknout vlastní chuť ryby. Stačí jen sůl, bylinky a k tomu jako přílohu nějakou zeleninu.

LÉTO NA GRILU

Po celé léto se věnujeme grilování. Soutěžte s námi v naší velké letní soutěži Léto na grilu a vyhrajte zahradní gril!
Dozvíte se o druzích grilů a jejich údržbě, prozradíme základní pravidla grilování i nejčastější chyby. Nechybějí ani recepty, marinády nebo grilovací omáčky.

Kompletní pravidla >>

Ivan Vodochodský

Narodil se v Praze-Krči jako prvorozený syn sládka pražského nuselského pivovaru. Nastoupil do učení na číšníka do věhlasného hotelu Alcron. Po půl roce ho přeřadili na kuchaře. Vyučil se, hotelovou školu dodělal, a stal se z něj odborník na studenou a mezinárodní kuchyni.

Po revoluci pracoval jako vedoucí hotelu, posléze provozoval divadelní klub, kde se mu povedlo vytvořit originální malou scénu s vinárnou. Později moderoval pořad "Mňam aneb Prima vařečka". Podobně vařil i na TV Nova nebo v rádiu Frekvence 1. V posledních letech zúročil najedené zkušenosti a stal se respektovaným gastronomickým odborníkem a poradcem.

Patrik Rozehnal a Ivan Vodochodský

autoři: Patrik Rozehnal , djo