Jak na silnou a šťavnatou pažitku? Stříhat a jíst čerstvou. Dochuťte s ní třeba dipy nebo zálivky

10. červenec 2025

Pažitka je užitečná bylinka, jejíž konzumace člověka ochrání před nachlazením, vysokým krevním tlakem a trávicími obtížemi.

V některých kulturách byla dokonce používaná jako protijed. Dokáže skvěle povzbudit trávení. Obsahuje hodně vitaminu C a posiluje imunitu. Najdete v ní spoustu minerálů – zejména vápník, draslík, fosfor a železo.

Pokud ale chcete čerpat její vitaminový potenciál, je nejlepší ji využívat čerstvou. Výborně chutná v pomazánkách, salátech nebo jako posypka na krajíc chleba s máslem. Dochuťte si s ní majonézy, dipy ke grilování nebo jogurtové zálivky salátů.

Pokud chcete, aby bylinka měla silné stonky, je potřeba podpořit její růst pravidelným zastřiháváním. Ostrými nůžkami proveďte střih tak, aby zůstala délka maximálně 5 centimetrů. Jednoduše pažitkové stvoly rukou uchopte do snůpku a ustřihněte. A těšte se na příští a daleko bohatší sklizeň.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.