Ilja Hradecký: Vyznamenání vnímám i jako ocenění neziskových sociálních služeb

14. listopad 2023

Řád obdržel až napotřetí. Expert na pomoc sociálně potřebným je dvakrát odmítl. Teď zakladatel hnutí Naděje ocenění převzal.

Odborník na bezdomovectví a zakladatel organizace Naděje. I to je zlínský rodák Ilja Hradecký. Na státní svátek převzal Řád T. G. Masaryka II. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Státní vyznamenání přitom dvakrát odmítl. „Nechtěl jsem se setkat s lidmi okolo Miloše Zemana,“ vysvětlil Českému rozhlasu. Vyznamenání tak přijal až letos z rukou prezidenta Petra Pavla.

Naděje začala na Moravě, teď funguje ve 24 městech

„Mám z toho velkou radost, ale vyznamenání vnímám i jako ocenění neziskových sociálních služeb,“ dodal. Neziskovky jsou podle Hradeckého důležité především proto, že se jejich prostřednictvím do pomoci potřebným zapojuje občanská společnost.

Ilja Hradecký v roce 1990 založil se svojí manželkou Vlastimilou organizaci Naděje. „Zpočátku jsme příliš nehleděli na udržitelnost a zkrátka pomáhali, kde bylo třeba,“ přibližuje počátky dobrovolnické činnosti.

První pobočky vznikly na Zlínsku, brzy na to v Brně, ve Vysokém Mýtě a v současnosti organizace Naděje funguje ve 24 městech, přičemž síť se bude i nadále rozrůstat. Stala se tak uznávanou a plnohodnotnou organizací sociálních služeb působící na celém území České republiky.

Jakou nejoriginálnější gratulaci Ilja Hradecký k vyznamenání dostal? Proč je podle něj dobře, že v tuzemsku pracuje tolik neziskových organizací, které nabízejí podobné služby? Více v rozhovoru z pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související