Husí kůže i slzy v očích. Tak prožíval Adam Ondra zdolání zatím nejtěžší lezecké cesty v Norsku

11. prosinec 2018

Brněnský oceňovaný a odvážný sportovec Adam Ondra posouvá hranice lidských možností – je několikanásobný mistr světa a právem se řadí mezi lezeckou špičku světa. Kde se v něm bere tolik odvahy a odhodlání?

„Lezl jsem vlastně už od školky,“ vypráví Ondra o svých začátcích a dodává, že při lezení se potkali i jeho rodiče. Bál se někdy? Strach z výšek je podle Ondry pro každého člověka přirozený a částečně i zdravý. „Čím to děláte častěji, tím víc se z toho stává rutina.“ Na lezení nejsou potřeba jen silné ruce, ale hlavně síla v celém těle.

Adam Ondra, patří mezi absolutní světovou špičku sportovních lezců

Táhnout za jeden provaz

Loni na podzim v norském Flatangeru vylezl nejtěžší sportovní cestu světa Silence, a zavedl tak nový stupeň obtížnosti 9c. Tyto stupně obtížnosti vysvětluje Ondra následovně: „Každá cesta na světě má svou obtížnost, která začíná od jedniček, až po devítku. Do loňského podzimu byla nejtěžší obtížností 9b+ a protože mi Silence přišla náročnější, tak jsem jí dal obtížnost 9c.“

Další lezci, kterým se tuto cestu podaří zdolat, se k nově stanovené obtížnosti mohou vyjádřit. „Snad neřeknou, že to není zas tak těžké, to by pro mě byla potupa,“ říká Ondra s úsměvem.

Další výzvou v Ondrově kariéře budou Letní olympijské hry v Tokiu. Konat se budou na přelomu července a srpna 2020 a nově se bude soutěžit i ve sportovním lezení.

03760234.jpeg

Jak se mu líbilo v kalifornském Yosemitu a jak přišla ke svému názvu naše nejtěžší cesta Vasil Vasil, která se nachází v Moravském krasu? Poslechněte si povídání s úspěšným mladíkem, který začal díky rodičům zdolávat skály od svého raného dětství.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio