Hradozámecké vysílání zarámovaly blesky a jedinečné příběhy. Poslechněte si je a zkuste i kvíz!

26. srpen 2023

Kouzlo Hradozámecké noci proměnilo vysílání Českého rozhlasu Brno. Tradiční noční povídání o tajemstvích hradů a zámků a jejich zahrad se tentokrát neslo z Rájce nad Svitavou.

Hradozámecká noc na zámku v Rájci

Rájecká kastelánka Zdeňka Kalová ve speciálním pořadu prozradila, proč má k zámku srdečnější vztah než k Litomyšli, kde roky působila. A dokonce poodkryla i tajemství proměn zámku a jeho interiérů.

Tušili jste například, proč nestor rájeckých zámeckých zahradníků Jan Dvořák vypěstoval desítky nových odrůd kamélií, ale ve svém bytě jich má jen několik a příliš se jim nedaří? A jak to je při utajených účastech památkářů na aukcích uměleckých předmětů? O tom zase vyprávěla Marta Sedláková, která Českou republiku na několika takových dražbách zastupovala a musela s pokerovou tváří zakrýt, o co vlastně má zájem. A „kastelánská máma“ Vlasta Pacalová prozradila, jaké je to dělat inventury na hradech a zámcích, zvláště na těch, které mají i živý inventář.

Zámek v Rájci vznikl pro rod Salmů v letech 1763 až 1769 podle plánů francouzského architekta Isidora Amanda Canavela. Zámek je výjimečný zachovalostí původních uměleckých sbírek i obrazárnou a knihovnou, ale také kolekcí kamélií v tamním zahradnictví. Kolem památky leží rozlehlý historický park.

Účastníci vysílání mohli v přímém přenosu komentovat i přechod od vlahé letní noci k průtrži mračen. Improvizované studio pod balkonem na průčelí rájeckého zámku je však před šňůrami deště z větší části ochránilo. I když vysílání na chvíli přerušila bouřka s blesky vytvářejícími podívanou srovnatelnou s brněnskými ohňostroji, ukázala i to, jak důmyslně je zámek postavený, že šlo podívanou sledovat na čerstvém vzduchu.

Poslechněte si, proč a po kom mají rájecké kamélie svá jména, jaký korunovační klenot je v expozici ukrytý a třeba i to, jestli lidé umějí zvládnout renesanční tance a jak složité názvy mají. A jako bonus si vyzkoušejte i kvíz věnovaný zámku v Rájci a jeho tajům!

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.