KVÍZ: Kolik toho víte o brněnské vile Stiassni, známé také jako vládní vila?

25. srpen 2022

Noc v sobotu 27. srpna nese název Hradozámecká. A Český rozhlas Brno se přenese do netypické památky, která v názvu zámek ani hrad nemá. Vyzkoušejte si, jak znáte zajímavosti o brněnské vile Stiassni.

Vysílání od 21. do 23. hodiny se ponese k posluchačům ze stavby, která zvnějšku připomíná funkcionalistickou vilu a uvnitř svým vybavením luxusní zámek. A pro brněnský rozhlas je to vlastně mimořádné – vilu Stiassni v Pisárkách navrhl stejný architekt, jako jeho sídlo v Beethovenově ulici. Ernst Wiesner.

Interiéry sice také svými návrhy poznamenal, ale paní domu chtěla zůstat více u luxusu než u funkcionalistické strohosti. Proto uvnitř vila skutečně připomíná spíše zámek. Ale o to zajímavější dům, známý také pod názvem „vládní vila“, je.

Prohlídky za tmy? Úplně jiný pohled

Jednou ročně zůstávají desítky tuzemských památek otevřené i v noci za světel lustrů či svic. Takové osvětlení prý na obrazech nabízí nové detaily, které denní rozptýlené světlo skrývá. A jít v noci na hrad či zámek může mít i ducha dobrodružství.

I to je důvod, proč Český rozhlas Brno před rokem vysílal z Hradozámecké noci ze zámku v Lysicích. A teď se vypraví do vily Stiassni, obklopené unikátní zahradou. V tamní kavárně, upravené ve stylu dalšího Wiesnerova díla, kavárny Esplanade, zasednou u mikrofonu hosté. Kastelánka vily Kateřina Konečná si se svým kolegou Jaroslavem Vaculíkem bude odskakovat na živé scénky pro návštěvníky vily. Dozvíte se i zajímavosti od památkářů Petra a Petry Svobodových, kteří spojili část života s moderními památkami.

Hradozámecká noc

Na Moravě nějaké aktivity nabízejí třeba zámky Bučovice, Miroslav, Rájec, Náměšť nad Oslavou, Uherčice nebo Valtice, ale také hrad Bouzov.
Ve vile Stiassni prohlídky vpodvečer doplní netradiční oživení historie, během kterého se přeneseme o více než 80 let zpět, kdy se rodina musela rozhodnout mezi záchranou života a ztrátou domova. Začínají v 19, 20, 21 a 22 hodin. Lze se také projít potemnělou zahradou vily Stiassni v doprovodu jejího zahradníka, a to v časech 17, 18 a 19 hodin. Návštěvu s průvodcem se vyplatí rezervovat předem, zahrada bude po zaplacení vstupného přístupná i volně. Nebo poslouchejte přenos Českého rozhlasu Brno.

Dojde na perličky z památek i historický šerm

Speciální bude i doprovod – hudební dramaturg Marek Zouhar vybral melodie, které se hodí k době nejslavnějších časů vily. A přijdou i další hosté. Takže se dozvíte, jak je to teď ve vile Stiassni se šermem, kdo se smí koupat v bazénu v zahradě nebo kolik koní tam původní majitelé mívali.

Na své si přijdou i milovníci techniky. Na nádvoří budou k vidění historické tatrovky. Taková auta prý manželé Stiassni milovali – chtěli vždy ten nejmodernější typ.

Než začne vysílání (27. srpna od 21 hodin), vyzkoušejte si náš kvíz o vládní vile. Jako vždy, za správnou odpověď je bonusová informace, takže si ho jde vyzkoušet i víckrát!

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.