Hráči museli být hladce oholení, aby šlo šití na ledě hladce, vzpomínají hokejové legendy

30. říjen 2023

29. října uběhlo 70 let od prvního přátelského utkání tehdejšího klubu TJ Rudá hvězda. Historii úspěšného hokejového týmu Kometa Brno, který svého času získal jedenáctkrát mistrovský titul, připomněli v Apetýtu dva bývalí hráči, dnes legendy a pamětníci – obránce a trenér Rudolf Potsch a sportovní novinář Jaromír Meixner.

Oba sportovce spojuje i to, že jsou v Síni slávy Českého hokeje. A když sečtete jejich věk, dostanete úctyhodné číslo 169. „Nelituji ničeho, protože strávit ve sportu celý život, to je myslím, největší odměna,“ ohlíží se Potsch.

„Tenkrát tekla hodně krev, neměli jsme helmy ani plexiskla,“ vzpomíná Jaromír Meixner. Žádné injekce proti bolesti se tehdy nepoužívaly a hráči museli být pečlivě oholení, aby šlo šití hladce.

Čtěte také

Hokejové mužstvo hrálo na otevřeném zimním stadionu za Lužánkami. „Atmosféra na starém dobrém zimáku byla skvělá, bylo stále vyprodáno a permanentky se dědily,“ dodává Meixner. Fanoušků byly tisíce, přijížděly i autobusy z okolí. 

Rudolf Potsch se proslavil hrou tělem, hráče dokázal odrazit bokem nebo ramenem, bez použití zakázaných rukou. „První sezónu Kometa nevyhrála titul, potom začala velká jízda a s jednoroční přestávkou to bylo jedenáct titulů v řadě. A nová generace přidala další dva,“ sčítá úspěchy brněnských hokejistů Meixner.

Co prožívali na zájezdech do zahraničí, ať už směrem na východ nebo na západ? I o tom si poslechněte v záznamu Apetýtu s hokejovými legendami!

Spustit audio

Související