Hra, která vyžaduje trpělivost, vytrvalost i logické myšlení. Piškvorky rozvíjí mozek ve všech směrech

8. listopad 2023

Dvacetiletý Jakub Horák z Brna se může pyšnit trojnásobným juniorským titulem mistra světa ve hře piškvorky. S hraním začal v šesti letech a na první soutěž vyrazil, když mu bylo třináct. Dnes herní dovednosti uplatňuje i při studiu informatiky na vysoké škole a vede hráčský klub. Od dětství ho podporuje maminka Jana, která je také nadšenou hráčkou.

„Vždycky jsem měl raději křížek, je takový agresivnější,“ přiznává Jakub Horák a dodává, že zahájení hry je velmi důležité pro samotný výsledek. Češi jsou podle něj v piškvorkách dobří, společně s Maďary. Jeho pokoj zdobí zlaté medaile ze světových šampionátů a rád by k nim příští rok přidal další.

„Piškvorky rozvíjí mozek ve všech směrech,“ myslí si mladý hráč. „Je to strategická hra a rozvíjí logické myšlení. Lidé, kteří piškvorky hrají, musí mít trpělivost, vytrvalost a přemýšlet o tazích dopředu,“ doplňuje pedagožka Jana Horáková. Sama pořádá herní turnaje nejen pro žáky školy, kde působí, ale i pro jejich rodiče.

Jakub a Jana Horákovi

Proč hru hrají především muži? Jaká je historie piškvorek? A jak se maminka smiřuje s tím, že ji syn vždy porazí? I o tom byl Apetýt s Jarkou Vykoupilovou, poslechněte si rozhovor!

Spustit audio

Související